Waarom Michel al 14 jaar Finexter is - Finext

Waarom Michel al 14 jaar Finexter is

Hoe is dat nou in de praktijk, steeds nieuwe projecten doen? Michel Muskee, al 14 jaar Finexter, vindt het eigenlijk alleen nog maar interessanter worden. We vragen Michel waarom de rol als consultant hem nog steeds zo boeit.

Door Danielle Gruijs, april 2019

Waarom Finexter wordenIk kan in korte tijd in verschillende keukens kijken. Je ziet zoveel ontwikkelingen binnen bedrijven. En elk bedrijf doet dingen goed en heeft dingen die beter kunnen. Als je dat kunt doorgronden, kun je bij elke nieuwe opdracht sneller stappen zetten. Zo bouw je een goede gereedschapskist, die je steeds voller stopt. Ik denk dat dat ook de kunst van een goede consultant is; op basis van je ervaring in het veld zelf een beeld vormen van wat er mogelijk is en hoe andere bedrijven daarin excelleren.

Afwisselend, maar wel met diepgang

De afwisseling vind ik heel boeiend. Dat vond ik al in de studiebanken; ik heb Bedrijfskunde op Nyenrode gedaan, met als afstudeerrichting Financieel management. Bij elk nieuw vak werd ik enthousiast en dacht ik weer ‘daar wil ik mijn werk van maken’.

“Bij Finext kun je je eigen kansen creëren; Je hebt de keuze om jezelf uit te dagen en buiten de gebaande paden te gaan.”

Op zoek naar die afwisseling heb ik een half jaar stage gelopen bij een accountancykantoor, maar ik wist al vrij snel dat ik daar niet verder in wilde. Je ziet weliswaar veel bedrijven, maar dat is steeds maar voor een periode van een paar weken. Ik wilde meer diepgang. En dat is juist het leuke binnen Finext, je kunt je eigen kansen creëren. Je hebt de keuze om jezelf uit te dagen en buiten de gebaande paden te gaan.

Combineren van finance en IT

Doe ik dan ook diverse soorten opdrachten? Absoluut, dat varieert van business analist tot financial control en business control. Toch is er wel een duidelijke rode draad; ik vind het snijvlak van finance en IT heel interessant. Daarin combineer ik mijn financiële opleiding met lekker autodidactisch systemen doorgronden. Daar kan ik mijn nieuwsgierigheid goed in kwijt.

Elk financieel systeem werkt eigenlijk volgens dezelfde principes. Als je dat meeneemt, dan maak je je tools snel eigen. Zodra je Excel kent, en je kunt meer dan alleen met formules werken, dan kun je daarin ook programmeren. Dat geldt ook voor Access. En rondom andere tools, zoals Oracle of SAP, werk ik samen met andere teams binnen Finext, die zich specialiseren in het implementeren van Performance Managementoplossingen.

Een luie consultant komt met de beste oplossingen

Mijn startpunt is de vakinhoud binnen finance, en dan kijken wat er kan worden geoptimaliseerd. Je hoort wel eens “Als je een complex probleem opgelost wilt hebben, vind dan een luie consultant. Die gaat een slimme oplossing zoeken.” Daar kan ik me wel in vinden, ik wil dingen altijd zo makkelijk mogen maken.

Als je repeterende zaken kunt schrappen, kun je je tijd besteden aan het geven van meer inzicht. Dan heb je meer ruimte om analyses te maken en goede gesprekken te voeren met de business. Daar zie ik juist de toegevoegde waarde, niet in heel hard kunnen werken rondom handmatige activiteiten.

“Dat is eigenlijk mijn doelstelling: zo snel mogelijk betekenis geven aan data zodat het informatie wordt.”

Betekenis geven aan data

De komende jaren worden spannend. Er is een stortvloed aan data, en mensen zullen wel een visie moeten hebben op wat ze daarmee willen. Dat gaat een machine niet voor je kunnen, maar die machine kan wel razendsnel iets doen met deze data. Dat is eigenlijk mijn doelstelling: zo snel mogelijk betekenis geven aan data zodat het informatie wordt. De opkomst van robotisering en Artificial Intelligence zie ik dan ook enthousiast tegemoet.

Daarmee komen we meer tot de kern en kunnen we betere beslissingen nemen. Ook komt er dan ruimte om anders naar bepaalde onderwerpen binnen finance te kijken. Neem bijvoorbeeld cashflow. Ik zie dat er in de praktijk nog weinig naar cash wordt gekeken, terwijl er een heilige drie-eenheid zou moeten zijn van P&L, balans en cashflow. Ook daarin werk ik samen met andere Finext teams die nog verder in de techniek zitten. Zo zijn we bijvoorbeeld bezig om bij een organisatie de cashflow inzichtelijk te maken met Oracle ARCS (Accounting Reconciliation Cloud Software).

Alleen nog maar interessanter

Of ik mezelf de volgende 14 jaar ook bij Finext zie? Zeker. Het wordt eigenlijk alleen nog maar interessanter. Gaandeweg doe je meer kennis en ervaring op, en zie je steeds meer waar dingen beter kunnen gaan. Het financiële werkveld is echt in beweging. Het is enerzijds de reden om in het financiële vak te blijven en anderzijds om bij Finext te blijven. We kunnen daar nog heel veel organisaties mee helpen en een rol vormen in die transitie. Dat vind ik supergaaf.

Meer weten over werken bij Finext?

Kom eens langs op onze inhousedag of lees de blogs van Manon , Yordi en Mira over hoe zij het werken bij Finext ervaren.