Vereenvoudig planningsprocessen met CCH Tagetik - Finext
  • Vereenvoudig Budgeting, Planning & Forecasting processen met CCH Tagetik

Met het einde van het jaar in zicht, hebben veel bedrijven hun budgetrondes, planning en forecasting weer achter de rug. Hét moment voor reflectie! Was het vormgeven van de planningsprocessen bijvoorbeeld lastiger en tijdrovender door de onzekerheden van het afgelopen jaar? Dan is het de hoogste tijd om jouw planningsprocessen te automatiseren en verbeteren met CCH Tagetik!

Door Job Hakkert, december 2021

De noodzaak van slimme forecastmethodieken

‘Hoe ziet onze cash positie er in de toekomst uit? Verwachten we met de beloofde versoepelingen dat onze markt aantrekt of moet voor ons de klap nog komen?’ In deze onzekere tijden is de noodzaak om te steunen op slimme forecastmethodieken groter dan ooit. Zo zien we dat onze klanten voor hun forecasting steeds meer overstappen van Excel modellen naar volwassen driver-based modellen.

Veel bedrijven zien deze overgang als reden om te wachten met de aanschaf van ondersteunende tooling, omdat het planningsproces nog niet is uitgekristalliseerd. Maar in onze ogen is een veranderend proces juíst een interessante basecase voor het implementeren van een forecastingsoplossing. Daarnaast is een geschikte tool flexibel genoeg om met veranderingen om te gaan en het kernproces te blijven ondersteunen!

Ondersteunende tooling voor planningsprocessen

In onze ervaring zijn er net zoveel manieren om je planningsprocessen in te richten als dat er bedrijven zijn. Zelfs binnen hetzelfde bedrijf doen verschillende divisies het vaak anders. Maar hoe bepaal je of jouw organisatie baat heeft bij ondersteunende tooling voor planningsprocessen? We adviseren je om hiervoor eerst na te denken over de volgende vraagstukken:

1. In welke fase naar volwassenheid zit jouw bedrijf op het gebied van planning?

Dit is van groot belang om in te kunnen schatten of jouw organisatie op dit moment klaar is voor de ondersteuning van tooling. Zo kan de stap van spreadsheets naar een driver-based model bijvoorbeeld nog te groot zijn om goed te kunnen ankeren binnen jouw organisatie.

2. Hoe ga je jouw forecastrapportages gebruiken?

Plannen jullie alleen op de P&L of is de scope breder? Gebruiken de business units het plan als target-setting of gebruikt men het ook al om daadwerkelijke keuzes te maken voor de continuïteit van het bedrijf? Door de doelen van de forecastrapportages helder te krijgen, krijg je een goed beeld van of ondersteuning van tooling gewenst is.

Zodra deze vragen beantwoord zijn, kun je de route bepalen waarop je de processen gaat laten ondersteunen door volwaardige tooling.

Eenvoud voor een snelle en realistische planning

Om met genoeg snelheid tot een realistische planning te komen, is eenvoud cruciaal. Een planningsoplossing kan deze realiseren door bijvoorbeeld de complexere, getrapte calculaties opvolgend na elkaar te laten rekenen.

Een veelgehoorde klacht van klanten over voorgaande planningsprocessen, is dat de resultaten al verouderden voordat deze klaar waren. Dit kan voorkomen worden door jouw forecast op basis van een aantal belangrijke drivers op te bouwen, waarna het systeem de implicaties van je input uitrekent voor je concern.

Door jezelf te verplichten tot een eenvoudige insteek voor jouw planningsprocessen, verzeker je jouw organisatie van de volgende voordelen:

  • sneller eindresultaat
  • toegankelijker voor de eindgebruikers in de business
  • grotere bereidwilligheid tot samenwerking in de keten
  • gemakkelijker op centraal niveau beslissingen nemen over de voortgang van het bedrijf
  • eenvoudiger ‘what-if’ scenario’s invullen op momenten van onzekerheid

Ervaar de voordelen van CCH Tagetik!

Wil jij de budgetronde volgend jaar ook soepeler laten verlopen? Met CCH Tagetik helpen wij jou een volgende stap te zetten in jouw Budgeting, Planning & Forecasting! Neem contact met ons op of lees één van onze artikelen die dieper ingaan op de kwaliteit en snelheid van jouw budgetterings- en planningsproces.

Finext en CCH Tagetik

Finext is een ‘Specialist Consulting’ partner van CCH Tagetik. Dit betekent onder andere dat Finext altijd op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen en de nieuwste oplossingen. De Finext Tagetik consultants zijn door Tagetik zelf opgeleid, gecertificeerd en zijn experts in de volgende CCH Tagetik technologieën:

CCH Tagetik technologieën

Tagetik Partner Logo
Enterprise Performance ManagementPlannen, Budgetteren & Forecasten CCH TagetikCCH Tagetik Budgeting & Planning