Self Service BI – de 3 leidende oplossingen volgens Gartner - Finext

Self Service BI – de 3 leidende oplossingen volgens Gartner

Zelf eenvoudig met ’drag and drop’ dashboards creëren wordt door steeds meer gebruikers gewaardeerd. De ontwikkelingen rondom Self Service Business Intelligence gaan dan ook razendsnel. Zelfs Gartner heeft de manier waarop zij BI-oplossingen beoordeelt aangepast. Welke drie SSBI-tools lopen volgens Gartner voorop?

Door Mark Bik, november 2016

Gartner is een fenomeen; het bureau doet al jaren onafhankelijk onderzoek naar de softwareoplossingen die op de markt zijn. Als zij haar manier van BI-oplossingen reviewen aanpast, wil dat dus wel wat zeggen.

Self Service BI is de nieuwe standaard

In 2012 werd de BI-markt nog gedomineerd door traditionele BI-producten. Zie figuur 1 voor het Gartner kwadrant uit 2012.

ssbi1
Figuur 1: Gartner kwadrant uit 2012

Nu, slechts 4 jaar later, ziet de wereld er echter heel anders uit. Steeds meer eindgebruikers moeten en willen zelf analyses doen, in plaats van deze te moeten aanvragen bij IT. Deze trend was voor Gartner aanleiding om haar onderzoeksmethode aan te passen. Self Service is nu de lat waar alle BI-oplossingen tegen aan worden gehouden. In 2016 werd het leidende kwadrant dan ook gedomineerd door Self Service BI-oplossingen. Zie figuur 2 voor het Gartner kwadrant uit 2016.

ssbi2
Figuur 2: Gartner kwadrant uit 2016

Overigens zijn de gebruikers het met Gartner eens. Naast het onafhankelijke, objectieve onderzoek is aan gebruikers gevraagd welke BI-oplossing zij gebruiken, en welke cijfer zij hieraan geven. Ook hier springen dezelfde oplossingen eruit; Qlik, Tableau en Microsoft Power BI.

Wat bieden deze drie oplossingen? Een korte schets per tool:

Qlik

Qlik biedt twee verschillende oplossingen: QlikView en Qlik Sense. QlikView is gebaseerd op guided analytics. Dit vereist technische kennis en is typisch een product dat door BI-afdelingen wordt neergezet voor gebruikers. Qlik Sense is echter ‘echte’ Self Service BI, waarbij door middel van drag and drop grafieken gemaakt kunnen worden. Wel is ook hier aan de data-kant technische kennis nodig om de data goed te kunnen importeren. Het voordeel van Qlik is dat het al veel gebruikt wordt in Nederland. Hierdoor is er veel kennis en ervaring lokaal beschikbaar.

Tableau

Tableau is van de drie oplossingen waarschijnlijk het meest vergaand qua Self Service. Ook hier is alles volledig drag and drop. Niet alleen bij het maken van de dashboards, maar ook bij het inladen van de data. Door middel van allerlei standaardconnectoren kan er eenvoudig een connectie gemaakt worden met de brondata. Er is dan ook nauwelijks technische kennis vereist. Bijkomend voordeel is dat Tableau via een cloudplatform ook eenvoudig aan mensen buiten de organisatie beschikbaar te stellen is. Bij andere BI-producten stuit je hierbij vaak op licentie-restricties.

Microsoft Power BI

Tot slot Microsoft Power BI. Voortgekomen uit diverse Excel-plug-ins is dit nu als apart BI-product beschikbaar. Het product ontwikkelt zich zeer snel, met bijna iedere week updates. Microsoft Power BI bestaat 2 jaar en is daarmee nog wel wat jonger dan de andere twee. Dit merk je in de analysekracht. Het voordeel van Power BI is dat je dit momenteel kosteloos bij je Office 365-omgeving krijgt, waardoor de kosten laag zijn. Bedenk daarbij wel dat Power BI een onderdeel is van een brede Microsoft suite. Mocht je het breder willen gaan neerzetten, dan heb je vaak wel meerdere Microsoft-producten nodig.

En de winnaar is…

Dit zijn in een notendop de drie leidende self service BI-producten volgens Gartner. Ik krijg vaak de vraag ‘welke oplossing is de beste?’. Alle drie de producten hebben hun sterke punten, er is geen echte winnaar. Het flauwe antwoord is dan ook dat dit geheel afhankelijk is van waar je naar op zoek bent. Hoe flexibel wil je dat je gebruikers zijn? Hoeveel technische kennis heb je zelf in huis beschikbaar? Wil je de dashboards graag buiten de eigen organisaties kunnen delen? En hoe ziet je omgeving eruit? Het antwoord op deze vragen bepaalt welk SSBI-oplossing voor jouw organisatie de juiste is.

Aan de slag met Self Service BI?

Wil je binnen jouw organisatie met SSBI beginnen? Lees dan ook het artikel ‘5 tips voor Self Service BI’.

Bewaren

Bewaren

Managementinformatie & Dashboarding Microsoft Power BITableau