SAP EPM Roadmap 2020 - Finext
  • SAP EPM Roadmap 2020

SAP EPM Roadmap 2020

Afgelopen jaren hebben we stilgestaan bij de roadmap van 2018 en 2019. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en zijn er natuurlijk weer de nieuwe ontwikkelingen. Tijd voor een frisse blik dus. Graag praten we je bij over de toekomst van de EPM producten vanuit SAP. Wat heeft de toekomst te bieden?

Maintenance dates

SAP heeft aangegeven een ‘Cloud first’ strategy te hanteren op het gebied van planning. Binnen deze strategy worden klanten aangemoedigd naar de cloud te bewegen daar waar dat mogelijk is. SAP Analytics Cloud is hier natuurlijk een duidelijk voorbeeld van. Natuurlijk betekent dit niet dat alles perse naar de cloud moet. Voor veel organisaties is dit door bijvoorbeeld regelgeving of beleidswensen niet mogelijk. Als gevolg is ervoor gekozen om de end of mainstream maintenance van de verschillende SAP BPC versies verder in de toekomst te schuiven. Tijdens de Close-up hebben wij al eens stilgestaan bij de impact hiervan op de verschillende versies van BPC. Kort samengevat houdt de verschuiving in dat zowel BPC 10.1 NW, BPC 11.1 en BPC Optimized nu tot en met 2027 gesupport zullen worden. Voor BPC MS 10.1 geldt dat de support is opgeschoven tot met 2024.
Ook de onderliggende databases zullen langer blijven draaien. Zo blijft BW 7.5 minimaal tot met 2027 in de lucht en wordt verwacht dat dit verlengd zal worden naar 2030. BW/4HANA, de database vereiste voor BPC 11, zal in ieder geval tot met 2040 ondersteund worden. Datzelfde geldt voor het S/4HANA ERP systeem waar zowel BPC Optimized als Group Reporting van afhankelijk zijn. Het gevolg hiervan zou kunnen zijn dat tools als BPC 11.1 en BPC Optimized daardoor nog eens verlengd worden in onderhoud. Dat blijft echter koffiedik kijken.

Developments

Als het aankomt op ontwikkelingen zien we dat SAP vasthoudt aan het pad dat zij voorgaande jaren hebben ingeslagen. De splitsing van de roadmap in een consolidatie track en een planningstrack is nog altijd van toepassing. Recente ontwikkelingen zijn ook in lijn met deze visie. Zo hebben we afgelopen jaar wat laatste ontwikkeling kunnen verwelkomen in BPC 11. Nu hebben ze aangegeven dat alle tools in ‘maintenance-only’ mode verkeren. Dit houdt dus in dat ze gesupport zullen worden maar dat verdere ontwikkelingen op gebied van consolidatie en planning in andere tools gevat zullen worden. Met betrekking planning zal dat in SAC zijn en voor consolidatie in Group Reporting binnen S/4HANA. Daarnaast wordt de inzet op Group Reporting ook bevestigd vanuit de maintenance dates waaruit S/4HANA prominent aanwezig is tot met 2040.

SAC

Met SAP Analytics Cloud, het product van SAP dat planning en BI in één tool samenbrengt wordt natuurlijk al een hele poos flink aan de weg getimmerd. In praktijk komt dit neer op nieuwe releases per kwartaal. Uit het ‘Product Plan’ blijkt dat de focus de komende periode op de volgende zaken zal komen te liggen (SAP, 2020). Zie bijgevoegde afbeelding voor meer informatie.

– Optimalizeren van plan features
– Integratie van Predictive Forecasts in het plan
– Toevoegen van meer geavanceerde plannings opties
– Tracken van het plan proces
– Support voor Office 365 inclusies Excel Add-in

Ook het komende jaar houden we je graag op de hoogte over nieuwe features. Heb je de vorige feature blog al gelezen?

Group Reporting

Group Reporting, ofwel, SAP S/4HANA for Group Reporting zoals SAP het zelf noemt is de nieuwe consolidatie tool vanuit SAP. Er wordt, net als in SAC, nog volop ontwikkeld.
Met deze tool lanceert SAP feitelijk een nieuw concept van consolideren. Waar de consolidatie voorheen plaats vond binnen een tool die hing in een BW landschap zit Group Reporting direct in je S/4HANA systeem. Het hebben van S/4HANA is dus een vereiste voor je organisatie. Indien dit binnen de roadmap van je organisatie valt zou het wel eens het overwegen waard kunnen zijn. Deze nieuwe vorm van consolideren zou je namelijk wel eens wat voordelen op kunnen leveren.

Conclusie

Uiteraard is er geen enkel advies beter dan een advies op maat. Er zijn namelijk zoveel factoren die mee spelen in de keuze voor je EPM pakket. Hoe ziet je huidige landschap eruit, hoe ziet de roadmap van je organisatie eruit en hoe zijn je processen ingericht? Slechts een handvol vragen die in grote lijnen bepalend zullen zijn.
Toch kunnen we wel wat algemene conclusies trekken op basis van bovenstaande informatie. Zo kunnen we concluderen dat SAP haar EPM oplossingen heeft gesplitst in twee duidelijke tracks, namelijk planning in consolidatie. Voor beide tracks is er een duidelijk tool naar voren geschoven waarin nieuwe ontwikkelingen worden gevangen. Voor nieuwe plannings oplossing lijkt het op het eerste oog logisch om SAC de voorkeur te geven ten opzichte van BPC. Bij een nieuwe planningsoplossing lijkt Group Reporting de toekomst, de vraag is hier echter, beschik je (in de toekomst) over een S/4HANA systeem? Anders zou BPC 11 nog een goed alternatief kunnen zijn.
Voor veel organisaties met een draaiende BPC omgeving is er in ieder geval even de tijd om goed te oriënteren aangezien veel van de versies worden nog wel even in de lucht blijven. En die oriëntatie, daar helpen wij jullie graag bij!

SAPSAP Analytics CloudSAP BPC consolidatieSAP BPC planningSAP Group Reporting