Bij SAP hebben ze niet stil gezeten. De ontwikkeling van SAP Analytics Cloud gaat in rap tempo. Er is een aantal nieuwe functionaliteiten bijgekomen of sterk verbeterd. In een aantal artikelen zullen we stil staan bij die features en waarom deze het leven van een Financial leuker en makkelijker maken.
SAP Analytics Cloud: Vijf features die het leven van een financial leuker maken
In een eerder artikel gaf ik al 5 redenen om voor SAP Analytics Cloud te kiezen. Deze keer beschrijf ik 5 features van SAP Analytics Cloud die het leven van een Financial leuker maken.
1. De workflow van SAP Analytics Cloud
De workflow in SAC wordt steeds beter, zo is er steeds meer mogelijk vanuit processen en taken. Door de functie “Generate Tasks/Processes by Driving Dimension” biedt de mogelijkheid eenvoudig meerdere processen voor verschillende bedrijfsonderdelen tegelijk te maken. Als we kijken naar het voorbeeld hieronder, dan zie je dat er vier parallelle processen tegelijk draaien. Hier is het verdeeld op basis van de regio waar de verkopen plaatsvinden, waar elke regio zijn eigen controller heeft die de cijfers moet gaan updaten.
Deze verdeling kan gebeuren op basis van bijna elke dimensie, denk bijvoorbeeld aan productgroep of per klant. Daarnaast is de kalender ook geïntegreerd met de “Input Tasks” die aangemaakt kunnen worden in een story en vervolgens aan de verantwoordelijke eindgebruiker worden gehangen. De eindgebruiker krijgt vervolgens van deze taak een melding. Kan die taak terugzien in zijn agenda en krijgt tijdig een reminder wanneer de deadline inzicht komt.
Daarnaast is er een duidelijk overzicht aanwezig van de status van de uit te voeren taken. In een overzichtelijk dashboard wordt weergegeven wat de huidige status is van de geplande taken. Vanuit dit dashboard wijs je een taak toe aan een andere eindgebruiker.
2. Create members on-the-fly
Veel bedrijven willen hun medewerkers flexibiliteit bieden tijdens het maken van een planning. In een spreadsheet is flexibiliteit vaak optimaal. Moet er gepland worden op een nieuw product, dan kan er met een druk op de knop een nieuwe rij worden toegevoegd. Helaas gaat dit in de meeste EPM-oplossing niet zo gemakkelijk. In SAP Analytics Cloud is dit eenvoudig uit te voeren. Hieronder is te zien hoe gemakkelijk het is om een nieuwe combinatie van dimensies aan te maken in een tabel om er vervolgens op te kunnen gaan plannen.
Je kunt hier ook de keuze maken om een nog niet bestaande member toe te voegen. Bijvoorbeeld, als er een nieuwe locatie van verkoop gaat plaatsvinden die nog niet in het systeem verwerkt.is. Deze kan worden toegevoegd aan het model door een eindgebruiker. Let wel op: de eindgebruiker kan in volledige vrijheid een niet bestaande member toevoegen.
3. De Smart Insights in SAP Analytics Cloud zijn (weer) verbeterd
Naast de huidige analyse die SAC levert met de ‘Smart Insights’ feature op welke member het meeste bijdraagt aan het behaalde resultaat, laat SAP Analytics Cloud nu zien hoe een measure over tijd heen is veranderd. Het kijkt niet alleen naar de absolute getallen maar ook naar de procentuele veranderingen tussen de maanden. Hierdoor krijg je nog sneller, nog meer inzicht in je cijfers.
Mede door dit soort mogelijkheden in SAC is het vaak niet meer nodig om zelf allerlei dashboards te bouwen met oneindig veel informatie en grafieken. Mocht de grafiek die gegenereerd wordt door SAC toch belangrijke inzichten geven, dan kan deze met een druk op de knop worden toegevoegd aan een al bestaand dashboard.
4. Verschillende databronnen aan elkaar koppelen
Dit is al een tijd mogelijk in SAC, maar dit blijft vaak nog een onderbelichte feature van SAP Analytics Cloud. Bij deze functie combineer je verschillende databronnen, oftewel ‘’Blending data’’. Hiermee kan je bijvoorbeeld data uit SAP BW verrijken met data uit een SQL-database of met CSV-bestanden. Dit kan zeer handig zijn als een organisatie zijn eigen resultaat wil benchmarken of Non-financial data aan financiële data wil koppelen.
In dit voorbeeld hieronder heb ik mijn verkoopmodel aan mijn verhuurmodel gekoppeld, omdat ik inzicht wil hebben welk product het meeste oplevert. Door de drie overeenkomende dimensies hieraan te linken kan ik vrij simpel een analyse maken op de producten, in dit geval fietsen.
Door de “Link Dimensions” functie ontstaat er geen nieuw model en pas je de de huidige modellen niet aan. Je koppelt ze enkel aan elkaar in de front-end. Hieronder is te zien dat mijn verkoopmodel (zwart) gecombineerd is met mijn verhuurmodel (grijs). Hierdoor kan ik in een visualisatie tonen welke product zorgt voor de meeste omzet.
5. Versies vergelijken in SAP Analytics Cloud
Als bedrijf wil je altijd kunnen inspelen op de laatste ontwikkelingen in de markt. Veel bedrijven maken hiervoor maandelijks een (rolling) forecast om te zien hoe de KPI’s zich ontwikkelen aan de hand van de laatste verwachtingen. In SAP Analytics Cloud is het mogelijk om naast de gebruikelijke versies van je data (Actuals, Budget, Plan), private versions aan te maken. Dit is een kopie van de dataset of een gedeelte van de dataset waarin een eindgebruiker volledig los kan gaan op zijn cijfers en zo zijn scenario kan uitwerken. Hierdoor krijgt hij dus de mogelijkheid om what-if-scenario’s uit te werken en met elkaar te vergelijken. Doordat het zeer eenvoudig is om deze vergelijking te trekken kan je gemakkelijk zien wat er gebeurt als de investering wel wordt gedaan en wat er gebeurt als je dit niet doet.
Meer informatie over SAP Analytics Cloud of hands-on aan de slag?
Mocht je meer willen weten over de laatste features in SAC of ben je benieuwd naar andere mogelijkheden van deze tool? Binnenkort verschijnt een volgend artikel met nieuwe features van SAP Analytics Cloud. Je kunt je ook inschrijven voor onze workshops of andere kennisevents over SAC. Bekijk voor de meest actuele planning onze agenda.