Performance Management volgens Don Mal - Vena Solutions - Finext

Performance Management volgens Don Mal, CEO van Vena Solutions

De markt van Performance Managementoplossingen is volop in beweging. Wat zijn de nieuwe spelers, wat voegen zij toe en wat verwachten zij van de toekomst? In een serie van interviews voelen we de CEOs van de nieuwste softwareoplossingen aan de tand. Tijd voor een gesprek met Don Mal, CEO van Vena Solutions.

Door Danielle Gruijs, januari 2016

Wat wordt de grootste, misschien wel ‘game changing’ technische innovatie? En welke impact zal deze innovatie in de (nabije) toekomst hebben op Performance Managementoplossingen?

Big data, predictive analytics, cloud en in-memory computing zullen ongetwijfeld een integrale rol spelen in het vormgeven van de EPM-oplossing van de nabije toekomst. Maar de echte ‘game changer’ is de centralisatie van de data, financieel of anderszins, in een veilige, gecontroleerde en toegankelijke omgeving.

DonMal
Don Mal

SalesForce.com is misschien wel een goed rolmodel. Hun cloud-based benadering van customer relationship management (CRM) bracht eerder ongelijksoortige, onsamenhangende en toch waardevolle klantgegevens samen in één centrale locatie, toegankelijk vanaf elke browser in de wereld.

Vanuit Vena Solutions hebben we een EPM-oplossing voor ogen die uiteenlopende data centraliseert, zoals financiële, operationele, verkoop- en marketingdata. Dit vraagt om het integreren en geautomatiseerd vastleggen van gegevens uit talloze bronsystemen, om deze vervolgens op te slaan in een veilige, centrale en cloud-based omgeving. Zo ontstaat er één enkele versie van de waarheid voor elk proces in de hele organisatie.

De toegang tot deze gegevens zal wereldwijd via het web lopen, maar wel duidelijk gedefinieerd via business rules, toestemmingen, workflow en een gedetailleerde audit trail. Vena Solutions blijft Excel benutten als de belangrijkste interface voor dataverbruik, manipulatie en rapportage. Excel is herkenbaar, gebruiksvriendelijk en maakt de acceptatie door gebruikers makkelijker.

Waar verwacht je dat het vakgebied van Performance Management over 5 tot 10 jaar staat?

De genoemde centralisatie van de data in een enkele, veilige cloud-database zal veel voordelen brengen, zoals toegankelijkheid, veiligheid en schaalbaarheid. Daarnaast kunnen organisaties ontwikkelingen als multi-tenant cloud architectuur en In Memory Computing (IMC) benutten om te navigeren binnen de chaos die zo kenmerkend is voor big data en analyses.

Aan de voorkant zien we dat gebruikers deze data gaan benaderen via de bekende en wijdverbreide tools die ze nu al dagelijks gebruiken. De interface van Vena Solutions is altijd Excel, vanwege de flexibiliteit, de kracht en het universele gebruik van Excel in de zakenwereld. Voor de toekomst zijn we al bezig met een soortgelijke aanpak voor andere alledaagse toepassingen zoals Word, PowerPoint, Outlook en Netsuite.

Tot slot verwachten we dat EPM (Enterprise Performance Management) verder evolueert dan de financiële afdeling. Gartner heeft bijvoorbeeld recent CPM (Corporate Performance Management) uiteen laten vallen in financiële en strategische subcategorieën. Enterprise performance wordt in snel tempo een functie van meer dan alleen financiële gegevens. Zeker, er zijn nog steeds mogelijkheden binnen finance om uit te breiden – Unified Financial Close beheer, bijvoorbeeld – maar departementale KPI’s, HR-management, operationele drivers en andere niet-financiële maatstaven zullen een steeds belangrijkere rol spelen bij het bepalen van de werkelijke prestaties van een organisatie.

‘Drowning in data, but starving for information’ is een veelgehoorde kreet. Hoe kijken jullie daar tegen aan?

Zonder twijfel speelt de cloud een steeds belangrijkere rol in het navigeren binnen de chaos van big data management en analyse, door het extraheren van de intelligentie uit de data voor een snellere, betere besluitvorming. Vooral een multi-tenant cloud-architectuur biedt organisaties de beveiliging en schaalbaarheid die nodig is om big data op te slaan en te beheren. De toevoeging van in-memory computing (IMC) benut de sterke computing power van de cloud; het analyseren van grote hoeveelheden data kan met IMC in een fractie van de tijd plaatsvinden in vergelijking met een on-premise oplossing.

Vanuit Vena Solutions zijn we daarnaast een sterke voorstander van ‘geïntegreerde planning’, waarbij financiële planning en niet-financiële / operationele planning in één analytische database samenkomen. Dit stelt gebruikers in staat om niet-financiële maatstaven op hun financiën te projecteren en zo onderlinge relaties en trends beter te begrijpen. Een uniforme toepassing op een enkele database binnen de hele organisatie zorgt voor inzichtelijke en verbeterde planningsprocessen.

Een eenvoudige maar krachtige workflow is daarbij een sterke technologische enabler. Effectieve samenwerking via workflows is een must-have voor zakelijke applicaties, ongeacht de afdeling of functie – financiën, marketing of development. Een workflow moet intuïtief en gemakkelijk te ontwerpen zijn, maar op hetzelfde moment ondersteund worden door strikte versiecontrole, business rules, gebruikersrechten-niveau en een gedetailleerd audit trail. Met deze ingrediënten kunnen financiële professionals tot 50% van hun tijd besparen; tijd die ze nu besteden aan het consolideren van gegevens, het opsporen van de juiste versie van een document of het e-mailen van collega’s over de voortgang van een project.

Verder lezen?

In het eerste artikel van deze reeks gingen we in gesprek met Tom Shea, CEO van OneStream.

 

Consolidatie & Corporate ReportingPlannen, Budgetteren & Forecasten Vena