Manifesto winnaar Finext Nieuw Organiseren Prijs 2018 - Finext
  • Manifesto winnaar Finext Nieuw Organiseren Prijs 2018

Accountancykantoor Manifesto heeft tijdens het Nieuw Organiseren Festival de Finext Nieuw Organiseren Prijs 2018 in de wacht gesleept. Daarmee mogen de accountants zich een jaar lang hét voorbeeld van nieuw organiseren noemen. 

Door Frank Fondse, november 2018

Vooral de ambitie van Manifesto om de accountancywereld op zijn kop te zetten en menselijker te maken, werd door de jury gewaardeerd.
Erik Friedeberg, oprichter en bestuurder van de coöperatie Manifesto, noemt het accountancykantoor “het piratenschip voor de accountancy.” Hij kan niet begrijpen dat de meeste accountants de cijfers belangrijker lijken te vinden dan de ondernemer. Manifesto zet de dromen van de ondernemer centraal en biedt zijn klanten een unieke combinatie van coaching en accounting aan. De grote droom van Manifesto is om de accountancywereld menselijker en liefdevoller te maken. Met name dit laatste punt, het rimpeleffect, gaf voor de jury van de Finext Nieuw Organiseren Prijs de doorslag. “Daar hebben uiteindelijk alle organisaties, ook de andere genomineerden, profijt van.”

Schitterende voorbeelden

Manifesto moest het tijdens het Nieuw Organiseren Festival in de finale opnemen tegen vier andere schitterende voorbeelden van nieuw organiseren:

Keytoe; een bijzonder bedrijf waarin gelijkwaardigheid centraal staat. Er zijn geen geschreven regels, onbeperkt vakantiedagen en iedereen mag beslissen over alles. Tevens is er volledige transparante; alle actuele cijfers zijn te zien op een tv-scherm midden in het kantoor.

Zayaz; Woningcorporatie Zayaz is een aantal jaar geleden begonnen met het werken vanuit de bedoeling. Hierdoor ervaren de medewerkers veel vrijheid en autonomie om hun eigen handelen te bepalen en kunnen ze impact maken voor bewoners.

Brouwerij Kleiburg; klooster en sociale onderneming in Amsterdamse Bijlmer. Het klooster werd opgericht om de verbinding tussen de bewoners van de wijk te verstevigen, het brouwen van bier om in het levensonderhoud van de kloosterlingen te voorzien.

Zorgcentra de Betuwe; Bij Zorgcentra de Betuwe zijn ze 5 jaar geleden begonnen met Rijnlands denken en werken. Het eigenaarschap ligt op de werkvloer bij de zelfsturende teams en dit heeft geleid tot een grote kwaliteitsverbetering en talloze, mooie, kleine verhalen op de werkvloer.

Manifesto:  “Het piratenschip voor de accountancy”

Bouwpakket

De doorgeefprijs, een bouwpakket van lego, werd overhandigd door de winnaar van vorig jaar, Laurens Waling van Part up. In zijn speech waarschuwde Waling de winnaar van dit jaar dat zijn bedrijf sinds het winnen van de prijs een moeilijke periode heeft doorgemaakt, maar ook dat dit hen geholpen heeft om zich opnieuw uit te vinden en sterker terug te komen. Ook juryvoorzitter Frank Fondse van Finext benadrukte dat nieuw organiseren niet altijd makkelijk is: “Wij zijn al 25 jaar bezig om uit te vinden hoe je met een bepaalde groep mensen jezelf steeds weer opnieuw moet organiseren. Dat gaat zeker niet altijd makkelijk, maar het is elk moment dubbel en dwars waard.”