Is consolideren in S/4HANA de toekomst? - Finext
  • Is consolideren in S/4HANA de toekomst?

Met de komst van S/4HANA 1809 (SPS00) zal er een introductie worden gedaan van ‘Group Reporting’ binnen de on-premise versie van S/4HANA. Dit betekent dus group reporting functionaliteit binnen S/4HANA.

Hoe verhoudt zich dit ten opzichte van de bestaande consolidatie en rapportage oplossingen in het EPM domein van SAP? In de cloud versie is Group Reporting al even beschikbaar, we kunnen dus goed inschatten wat dit betekent voor de on-premise variant.

In dit artikel geven we een eerste overzicht van de mogelijkheden van deze oplossing.

Door Gert-Jan van den Berg, augustus 2018

Wat is het idee van Group Reporting binnen S/4HANA?

Als je op dit moment real-time wilt consolideren met S/4HANA dan kan dit alleen met SAP BPC Optimized. Dit is de huidige versie van BPC die de functionaliteiten bevat om in alle consolidatie behoeften te voorzien bij het gebruik van S/4HANA. Optimized maakt gebruik van de bekende consolidatie engine vanuit de BPC Classic versie, gecombineerd met BPC Embedded en real-time technologie.

(Hoe het allemaal zat met de verschillende BPC versies lees je hier in een eerder artikel)

Bij Group Reporting ligt dat iets anders. Group Reporting kun je zien als een module binnen S/4HANA. Deze module gebruikt geen BPC-technologie dus de datacollectie en consolidatietechniek is volledig opnieuw ontwikkeld, volgens SAP om nog beter samen te werken met S/4HANA. Je zou dus geen aparte BPC omgeving nodig hebben om te consolideren. In de praktijk moet nog blijken of het echt zo ver komt.

De volgende functionaliteiten komen in Group Reporting beschikbaar vanaf de aankomende S/4HANA release:

–          Connectie met ACDOCA (Actuals) voor Actual cijfers vanuit S/4HANA
–          Upload functionaliteit
–          Data validaties
–          Journaalposten
–          Koersconversie
–          Intercompany Eliminaties
–          Equity Consolidatie met behulp van business rules
–          SAP Fiori UX gebruikers interface en integratie met SAP Analytics Cloud
–          Standaard Intercompany Matching rapportages

Gaat BPC Optimized nu verdwijnen met de komst van Group Reporting?

Dus, consolideren in S/4HANA, is dat de toekomst? Op dit moment is BPC Optimized de volledig functionerende oplossing die alle consolidatie behoeftes vervult, mede door het gebruik van de beproefde en succesvolle BPC consolidatie technologie. Group Reporting heeft nog niet alle consolidatie-functionaliteiten die BPC wel heeft, en is zodoende nog geen volwaardig vervanger van BPC.

Wel weten we inmiddels dat SAP vol gaat inzetten op Group Reporting en BPC Optimized niet verder zal ontwikkelen. Op termijn lijkt Group Reporting dus inderdaad de vervanger te gaan worden. Welke tijdslijnen SAP voor ogen heeft is op dit moment nog niet duidelijk.

Group Reporting in 2019

Op basis van de roadmap vanuit SAP zal er worden doorontwikkeld op Group Reporting. De volgende functionaliteiten staan op de planning voor 2019:

–          Mogelijkheid tot Matrix Consolidatie
–          Automatische consolidatie van investeringen
–          Opzetten van verschillende group structuren d.m.v. Ownership Manager
–          Multi currency consolidatie
–          Integratie met planning applicaties

Nieuwsgierig naar meer informatie?

Wij zullen samen met ons zusterbedrijf Plainwater uitvoerig testen of de beloofde functionaliteiten van de 1809 release voldoende zijn om een eerste consolidatie te kunnen doen binnen S/4HANA. Daarnaast houden we de nieuwe ontwikkelingen in de gaten en blijven we hierover in contact met SAP. Zodra we een update op dit vlak hebben dan zal deze uiteraard online verschijnen.

Wil je meer weten over de ontwikkelingen in het SAP EPM portfolio? Lees dan de volgende artikelen:
Betekent de komst van BPC versie 11 het einde van BPC 10.1?
SAP EPM Roadmap 2018

Of bekijk onze unboxing video over BPC versie 11.

 

Consolidatie & Corporate Reporting SAP