iPaaS – het betere knoopwerk - Finext
  • iPaaS – het betere knoopwerk

Cloud is steeds meer het nieuwe normaal geworden. Deze nieuwe slimme cloudoplossingen moeten echter wel aan elkaar geknoopt worden, zeker bij een ‘best of breed’-strategie. Want met losse veters struikel je. Hoe leg je een goede dubbele knoop tussen je cloudoplossingen?

Door Benno van Ingen, november 2017

Nog maar een paar jaar geleden implementeerden wij de eerste cloudoplossingen voor Performance Management: plannen, budgetteren en consolideren in de cloud. Mooie oplossingen en nieuwe functionaliteiten, maar voor veel financiële afdelingen leek het toch nog wel wat spannend om gevoelige stuurinformatie ‘buiten de deur’ te gaan verwerken.

Achteromkijkend is het eigenlijk bijzonder hoe snel de ontwikkelingen de afgelopen jaren zijn gegaan. Het overgrote deel van onze klanten kiest tegenwoordig voor een cloudoplossing. Een on-premise installatie komt eigenlijk nog maar zelden voor. Ook ons portfolio van softwareoplossingen is flink in beweging: er zijn veel nieuwe spelers op de markt en de oude bekenden uit ons partnerlandschap zijn bezig om hun productportfolio drastisch te herzien.

Best of breed

Ook zien we steeds vaker een beweging naar een ‘best of breed’-aanpak; specifieke oplossingen voor specifieke complexe vraagstukken. En zeker niet alleen in het Performance Management-wereldje: neem Workday in het HR-domein, Anaplan voor Integrated planning en Salesforce voor CRM.

Dit brengt weer een heel nieuwe categorie uitdagingen met zich mee, zoals de integratie van data of processen over verschillende (cloud)systemen heen. Die mooie HR-oplossing bijvoorbeeld, is vooral gekozen voor de core functionaliteit, en niet per sé omdat de data- en procesintegratie met andere systemen zo lekker voor elkaar is.

iPaaS

Dus hoe zorgen we er nu voor dat we geen nieuwe silo’s creëren, maar data en processen soepel met elkaar verbinden? Om deze uitdaging het hoofd te bieden is een nieuwe categorie hulpmiddelen in opkomst: iPaaS. Dit is de afkorting voor ‘Integration Platform as a Service’, een platform waar data, masterdata en processen tussen verschillende systemen geïntegreerd kunnen worden.

Waar het vroeger niet zo’n issue was om ‘even een paar databases aan elkaar te knopen’, is dit juist door de opkomst van cloudcomputing best lastig geworden. Je hebt als gebruiker niet altijd meer toegang tot de technische platforms waar je cloudoplossingen op draaien. En dat was nu juist het grote voordeel van cloud: niet meer afhankelijk zijn van de beperkingen van eigen hard- en middleware. Een goede iPaaS-leverancier heeft connectoren beschikbaar om verschillende soorten bron- en doelsystemen snel met elkaar te verbinden, zowel on-premise als in de cloud. Deze connectoren bieden mogelijkheden om informatie te routeren en eventuele transformaties uit te voeren. Niet alleen voor de rapportage- en analyseactiviteiten waar wij dagelijks mee bezig zijn, maar ook met heel operationele communicatie op transactieniveau, denk bijvoorbeeld aan EDI (Electronic Data Interchange).

Nog meer knoopwerk

In de softwarewereld is iPaaS één van de snelst groeiende productgroepen. Volgens de analisten van Gartner gaat de markt voor iPaaS dit jaar de marker van $1 miljard annual contract value ruimschoots passeren, met een groeipercentage hoog in de dubbele cijfers. Een markt die zich dus heel snel ontwikkelt, geleid door bekende naam Informatica – die in rap tempo naar de cloud transformeert – en cloudpionier Boomi, die al bezig is de nieuwste technologieën zoals blockchain en Internet of Things in haar producten te verwerken. Dit laatste klinkt misschien als toekomstmuziek, tot je over een paar jaar weer eens achteromkijkt…

Managementinformatie & Dashboarding