Interim cashflow management - Finext Cashflow Experts

Interim cashflow management

Cashflow is van alle financiële KPI’s de meest zuivere vorm om de prestatie van een organisatie te meten en te beoordelen. Gebrekkig inzicht in de kasstromen van een onderneming kan resulteren in inefficiënte financiële bedrijfsvoering met alle gevolgen van dien. Cashflow planning is nog niet overal een standaard proces en veel organisaties letten vooral op hun cashflow management als er iets mis dreigt te gaan. Zonde, want dan is het eigenlijk al te laat.

Meer weten? Neem contact op

Door van je cashflow planning een regulier proces te maken, kun je beter sturen en krijg je meer grip op je cash. Dat geeft je de kans om in de juiste dingen te investeren, op het moment dat het jou uitkomt. Een goed gemodelleerde cashflow forecast is dus absoluut onmisbaar omdat hiermee een goed inzicht verkregen kan worden of de organisatie aan haar verplichtingen kan voldoen. Wil ook jij beter grip krijgen op jouw cashflow management. Onze interim cashflow experts laten je zien hoe je processen inzichtelijk maakt. Dit helpt je om risico’s te vermijden en om bewustere keuzes te maken die je bestendiger maken voor de toekomst. Wil je alvast op weg geholpen worden? Klik dan hier om onze whitepaper: cash, winst of waarde? te downloaden.

Wat betekent de inzet van een interim cashflow expert?

Geld besparen op je cashflow. Dat levert je al snel harde euro’s op. Maar aan welke knoppen kun je draaien? Welke keuzes maak je? En hoe pak je dat handig aan? Vaak zien we dat er zowel in de operationele als in de financierings- en investeringsstromen verbeteringen te vinden zijn. Opvallend vaak zien we dezelfde onderwerpen terugkomen als we organisaties helpen om hun cashflow te verbeteren. Het beste resultaat krijg je overigens als je alle drie de geldstromen oppakt: de operationele, financierings- en investeringsstromen. Dan merk je al snel dat er een wereld te winnen is, en binnen het cashflow-vakgebied betekent dat vaak heel concreet cash besparen. Inmiddels hebben wij veel ervaring op gebied van interim cashflow management en zijn wij actief binnen diverse branches zoals; Telecom, Utility, Professionals Services, Uitzenden & Hospitlity.

In de praktijk bij KPN

KPN wil haar werkkapitaal nauwkeurig kunnen voorspellen. Op basis van ‘unwinding’ patronen heeft de telecomorganisatie meer inzicht gekregen in de binnenkomende geldstromen. In het nieuwe cashflowforecastmodel kan men de cash-in op dagbasis forecasten. Hierdoor is de maandelijkse cashflow met minder dan 2% afwijking te voorspellen. Ze zochten een financieel consultant die als sparringspartner kon fungeren en niet iemand die een vooraf gedefinieerd model ging bouwen. Eén van de onderwerpen waarbij het challengen goed tot zijn recht kwam, was de mate van detail. De klant kende alle uitzonderingen en details en had daardoor iemand nodig die de realiteitszin kon bewaken. Dan kom je samen tot een goede keuze. Het onderste niveau is het factuurmoment, dan kom je echter op honderdduizenden records. Het model moet snel genoeg zijn, tegelijkertijd moet het genoeg inzicht bieden. Uiteindelijk is er gekozen voor een Acces-database voor de snelle berekeningen, waarna Excel gebruikt wordt voor het presenteren van de resultaten. De kunst is om de werkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen, maar het model niet zo complex te maken dat niemand het meer begrijpt.