Interim cashflow management - Finext Finance & Control

Interim cashflow management

Meer weten? Neem contact op

Interim cashflow management

Cashflow is van alle financiële KPI’s de meest zuivere vorm om de prestatie van een organisatie te meten en te beoordelen. Gebrekkig inzicht in de kasstromen van een onderneming kan resulteren in inefficiënte financiële bedrijfsvoering met alle gevolgen van dien. Cashflow planning is nog niet overal een standaard proces en veel organisaties letten vooral op hun cashflow management als er iets mis dreigt te gaan. Zonde, want dan is het eigenlijk al te laat.

Door van je cashflow planning een regulier proces te maken, kun je beter sturen en krijg je meer grip op je cash. Dat geeft je de kans om in de juiste dingen te investeren, op het moment dat het jou uitkomt. Een goed gemodelleerde cashflow forecast is dus absoluut onmisbaar omdat hiermee een goed inzicht verkregen kan worden of de organisatie aan haar verplichtingen kan voldoen. Wil ook jij beter grip krijgen op jouw cashflow management. Onze interim cashflow experts laten je zien hoe je processen inzichtelijk maakt. Dit helpt je om risico’s te vermijden en om bewustere keuzes te maken die je bestendiger maken voor de toekomst. Wil je alvast op weg geholpen worden? Klik dan hier om onze whitepaper: cash, winst of waarde? te downloaden.

Wat betekent de inzet van een interim cashflow expert?

Geld besparen op je cashflow. Dat levert je al snel harde euro’s op. Maar aan welke knoppen kun je draaien? Welke keuzes maak je? En hoe pak je dat handig aan? Vaak zien we dat er zowel in de operationele als in de financierings- en investeringsstromen verbeteringen te vinden zijn. Opvallend vaak zien we dezelfde onderwerpen terugkomen als we organisaties helpen om hun cashflow te verbeteren. Het beste resultaat krijg je overigens als je alle drie de geldstromen oppakt: de operationele, financierings- en investeringsstromen. Dan merk je al snel dat er een wereld te winnen is, en binnen het cashflow-vakgebied betekent dat vaak heel concreet cash besparen. Inmiddels hebben wij veel ervaring op gebied van interim cashflow management en zijn wij actief binnen diverse branches zoals; Telecom, Utility, Professionals Services, Uitzenden & Hospitality.

Praktijkvoorbeeld
Voorspelbare cashflow bij KPN

Er bestond al een model om de inkomende cashflowstromen te voorspellen. “In 2009 kwam er binnen KPN meer focus op het werkkapitaal. We hebben toen een eerste model gemaakt om te kijken of we onze cashflow konden voorspellen, “ vertelt Sjaak Visser, Manager Collections Paid bij KPN. Het model was echter inmiddels verouderd. “Dat was een statisch model, wat we niet meer konden aanpassen aan de huidige KPN-wereld, zoals nieuwe omzetgebieden,” zegt Taco van Vliet.

“Het nieuwe cashflowforecastmodel is eenvoudig maar toch uniek. Ik denk dat er nog niet zoveel organisaties zijn die op deze manier inzicht hebben in hun cashflow,” zegt Sjaak. “We kunnen een maand vooraf – terwijl de facturen nog niet verstuurd zijn, de omzet nog onduidelijk is en klanten grillig betalen – de cashflow met maximaal 2 procent afwijking voorspellen.”

KPN logo