Implementeer IFRS - Finext
  • Implementeer IFRS

Het inrichten van nieuwe wet- en regelgeving vraagt veel van je organisatie. Om een IFRS implementatie tot een succes te brengen is het noodzakelijk om de gehele keten bij het proces te betrekken. Iedereen die invloed heeft op de drivers van de IFRS berekeningen moet zich bewust zijn van zijn of haar impact. En dan is er nog die tijdsdruk; de deadline van de invoering van nieuwe regelgeving moet je tenslotte gewoonweg halen.

Financieel verandertraject

Het inrichten van regelgeving is een veranderingsproject. Het gaat niet alleen om het voldoen aan de nieuwe vereisten, maar juist ook om het vertalen van de nieuwe requirements naar de bestaande processen en systemen. Minstens net zo belangrijk is het meenemen van de mensen op de betrokken afdelingen, zodat zij de vereiste nieuwe manier van werken daadwerkelijk kunnen gaan toepassen. Dat alles vraagt om een brede blik, diepgaande kennis van financiële processen en ruime ervaring met financiële systemen en informatiestromen.

Ketenbrede veranderaanpak bij IFRS

Een ketenbrede aanpak is daarbij essentieel. Neem IFRS 16, waarbij toekomstige leaseverplichtingen op de balans gewaardeerd moeten worden. Dat betekent nogal wat voor het inboeken van de leasecontracten, én voor de berekeningen daaromheen. Elke aanpassing of uitzondering op een leasecontract moet worden meegenomen, zonder dat er verschillen ontstaan tussen de contracten en de journaalposten. Daarbij zijn uiteenlopende afdelingen en systemen betrokken, van inkoop tot administratie tot reporting. Ook IFRS 15 raakt veel verschillende afdelingen; hier loopt de keten van sales naar CRM, billing, GL en uiteindelijk naar reporting. Zonder een ketenbrede aanpak verzand je bij nieuwe regelgeving al snel in heen en weer wijzen tussen afdelingen, in systemen die niet aansluiten of in processen die niet efficiënt zijn.

Geen pleisters, maar structurele oplossingen bij nieuwe regelgeving

We zijn ervan overtuigd dat je de invoering van nieuwe regelgeving juist kunt benutten om de processen eens goed tegen het licht te houden. Kan het slimmer, efficiënter en meer geautomatiseerd? Dat betekent ook dat je op tijd moet beginnen met een volledig projectteam die elke discipline afdekt. In de praktijk komt het echter nog vaak voor dat er onder tijdsdruk ‘pleisters’ geplakt worden, in de vorm van tijdelijke oplossingen om de wettelijke deadlines te halen. Het is dan zaak om snel een vervolgproject te starten, waarin wel structurele aanpassingen doorgevoerd worden. Zo kun je efficiënt en met zo min mogelijk handelingen voldoen aan de vereisten van (nieuwe) wet- & regelgeving.

Track record

Wil jij meer weten over onze succesvolle aanpak bij het implementeren van een nieuwe financiële richtlijn? Neem eens contact op met Stefan, hij kan je meer over ons track-record vertellen.

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Webinar IFRS 15

Webinar IFRS 16 off balance assets bestaan straks niet meer

Webinar IFRS 16 met CCH Tagetik

Ronde tafel IFRS 16

IFRS 16 stapsgewijs naar volledige compliance