IFRS 16 in de cloud met de oplossing van Oracle - Finext

De IFRS 16 oplossing van Oracle

Vanaf 1 januari 2019 is de nieuwe boekhoudstandaard IFRS 16 van kracht. Deze nieuwe leasestandaard vereist dat leases op de balans worden gewaardeerd. IFRS 16 zorgt voor uniformiteit en transparantie, maar vraagt ook om centralisatie van alle benodigde gegevens. Ook Oracle heeft nu een oplossing om de overgang naar IFRS 16 soepel te laten verlopen. Hieronder nemen we je mee in deze oplossing voor lease accounting.

Door Joost Mellegers, mei 2018

IFRS 16 in de cloud

IFRS16 Oracle FCCSDe IFRS 16 oplossing van Oracle is gebaseerd op Oracle Financial Consolidation & Close Cloud Services (FCCS); de consolidatie en rapportage oplossing van Oracle. Hiermee kiest Oracle voor een echte “native” cloud-oplossing. Cloud-oplossingen hebben als voordeel dat ze snel geïmplementeerd kunnen worden met een relatief beperkte belasting van IT-resources. Ook is het eenvoudig om de applicatie mee te laten groeien met het gebruik in je organisatie zonder vooraf grote investeringen te hoeven doen.

Centrale opslag van alle IFRS 16 data

De belangrijkste functie van de oplossing van Oracle is het creëren van één centrale dataverzameling van alle lease-gerelateerde informatie. Of dat nu leasecontracten of details van allerlei assets zijn; je kunt het eenvoudig en veilig verzamelen uit verschillende bronnen en centraal opslaan. Op basis van deze data kun je zowel eenvoudige als ook complexe calculaties (bijvoorbeeld amortisaties, “right-of-use”, etc.) laten uitvoeren binnen de oplossing.

Rapportage, analyse en meer

De oplossing van Oracle bevat veel mogelijkheden om je lease accounting data te analyseren en rapporteren. Deze mogelijkheden zijn al standaard onderdeel van het cloudplatform en kunnen dus ook binnen deze module gebruikt worden. Omdat Excel toch voor veel controllers nog steeds het vertrouwde gereedschap is, is er ook een uitgebreide Excel-add-in aanwezig in het platform. Tenslotte zijn er workflowmogelijkheden om je processen soepel te laten verlopen. Als je een beter beeld wilt krijgen van de mogelijkheden en userinterface van Oracle FCCS dan kun het beste ons recente FCCS webinar even terugkijken. De video hieronder geeft meer beeld bij het concept van de oplossing.

Alles op een rij

Met de oplossing van Oracle komt er een zeer complete oplossing voor IFRS 16 bij. Het onderliggende cloudplatform biedt veel mogelijkheden van data-integratie tot dashboarding. Ook de implementatie van een cloud-oplossing legt minder beslag op resources en kan relatief snel gebeuren. Dat laatste kan een belangrijk voordeel zijn met de deadline van 1 januari 2019 in het achterhoofd.

Meer weten?

Wil je meer weten over de IFRS 16 oplossing van Oracle? Vul hieronder het formulier in een bekijk direct de factsheet met meer details.

 

Kennisevenementen

Regelmatig organiseren we kennisevenementen, webinars en ronde tafels over IFRS en toolsets. Kijk hieronder voor korte verslagen, webinars of de agenda van deze evenementen:

De puntjes op de i van IFRS15
IFRS15 The next step – webinar
Manage IFRS16 met Anaplan – webinar
IFRS16 – Off balance assets bestaan straks niet meer – webinar
IFRS16 met CCH Tagetik – webinar

Documenten bekijken?

Consolidatie & Corporate Reporting Oracle EPMOracle Financial Consolidation and Close Cloud - FCC