IFRS 16 met Anaplan - Finext

IFRS 16 met Anaplan

Vanaf 1 januari 2019 moet de nieuwe boekhoudstandaard IFRS 16 worden toegepast. Finext neemt graag de zorg uit handen en dus hebben we verschillende IFRS16 oplossingen ontwikkeld. Hieronder beschrijven we de oplossing met Anaplan.

Door Stef Jansen in de Wal, mei 2018

Bekijk de video!

Anaplan

De Anaplan specialisten van Finext hebben een standaard IFRS16 oplossing ontwikkeld op het platform van Anaplan. Het voordeel van deze cloud-based oplossing ligt in de snelle implementatie en relatief beperkte belasting van IT-resources. De applicatie kan meegroeien met de organisatie zonder vooraf investeringen te hoeven doen. Daarnaast staat Anaplan bekend als zeer gebruiksvriendelijk, met een herkenbare user-interface, waarbij alle data centraal wordt beheerd.

IFRS 16 applicatie

De IFRS16 Anaplan applicatie die wij hebben ontwikkeld geeft gebruikers de mogelijkheid om gemakkelijk nieuwe contracten aan te maken en bestaande contracten te modificeren. Daarnaast kan er ook een geautomatiseerde upload worden ontwikkeld, waarbij inzichtelijk is welke contracten nieuw of gemodificeerd zijn. De financiële gevolgen van contract wijzigingen worden automatisch doorberekend. Anaplan biedt de mogelijkheid om de uitkomsten van deze calculaties direct in je ERP-systeem te verwerken. In een korte tijd kan deze applicatie custom build worden geïmplementeerd in jouw organisatie. Je kunt onze IFRS16 app bekijken op de apphub van Anaplan.

Geschikt voor Leaseplan data

De IFRS16 applicatie is out-of-the-box geschikt voor het verwerken van Leaseplan data. Indien jouw organisatie lease assets heeft bij Leaseplan kun je de contractdata vanaf de Leaseplan portal met een druk op de knop in Anaplan importeren. Anaplan herkent direct of er eventuele nieuwe of gewijzigde contracten zijn, en zal deze wijzigingen meteen doorvoeren en verwerken. Uiteraard is het mogelijk om naast de standaard beschikbare Leaseplan Upload ook andere custom data files (uit eigen bronsystemen of systemen van andere lessors) te uploaden en automatisch te laten verwerken.

Functionaliteiten

Via het dashboard kunnen gebruikers door het model navigeren. Beschikbare dashboards zijn gebaseerd op de rol die is ingesteld voor een gebruiker.

Gebruikers kunnen contractdetails handmatig wijzigen, waarvan de financiële gevolgen automatisch opnieuw worden berekend in het hele model. Een geautomatiseerde upload is ook mogelijk.

De workflow houdt een overzicht van de status van alle contracten bij, inclusief de verantwoordelijke gebruiker.

Alle financiële gegevens worden gepresenteerd in dynamische rapporten. De blauwe invoervelden geven aan dat gebruikers handmatige aanpassingen kunnen maken aan leasecontracten.

Het dashboard geeft inzicht in maandelijkse betalingen en de cashflow met betrekking tot leasebetalingen.

Verschillende grafieken laten zien welke invloed IFRS16 heeft op activa, passiva, afschrijvingen en kasstromen.

Journaalposten worden berekend in het model en verzameld in dit dashboard zodat je dit gemakkelijk kunt exporteren naar het lokale ERP-systeem.

Anaplan App Hub

De verschillende oplossingen met Anaplan zijn te bekijken in de App Hub.

Meer weten over onze IFRS16 aanpak? Kijk dan hier.

Kennisevenementen

Regelmatig organiseren we kennisevenementen, webinars en ronde tafels over IFRS en toolsets. Kijk hieronder voor korte verslagen, webinars of de agenda van deze evenementen:

De puntjes op de i van IFRS15
IFRS15 The next step – webinar
Manage IFRS16 met Anaplan – webinar
IFRS16 – Off balance assets bestaan straks niet meer – webinar
IFRS16 met CCH Tagetik – webinar 

Anaplan