Goede project control: 7 tips

Goede project control: 7 tips

Nieuwe ontwikkelingen, tussentijdse wijzigingen en organisatieveranderingen; programma’s en projecten hebben te kampen met lastige uitdagingen. Voor de uitvoering van programma’s worden tijdelijke organisaties opgetuigd, maar hoe is dat aan te sluiten op de bestaande financiële organisatie?

Door Frank Fondse, september 2012

De project controller is de rol die hierin ontlast, ontzorgt en de ‘projectencowboys’ in het gareel kan krijgen. Hierbij 7 tips uit onze praktijk om deze rol optimaal in te vullen.

1. Het venijn zit in de start

Betrek de project controller zo vroeg mogelijk in het traject. De onafhankelijke blik op het idee of project is onmisbaar en zorgt voor een goede financiële borging gedurende de uitvoering.

2. Gepaste informatie

Controllers hebben wel eens de neiging om hun voorliefde voor spreadsheets te veel te tonen. Zorg voor simpele overzichten en uitvragen op maat voor de gebruiker; dat zorgt voor gedragenheid en komt het resultaat ten goede.

3. Sturen met stuurinformatie

Dit lijkt een open deur maar het gebeurt veel te weinig. Analyseer de rapportages en cijfers samen, bepaal wat het effect is op de toekomst en stuur tijdig bij.

4. Opbouwend kritisch

De project controller heeft niet alleen een rem tot zijn beschikking om op te trappen maar acteert als CFO van het project of programma en denkt mee in oplossingen.

5. Toewijding aan het project

Zorg er voor dat de project controller onderdeel is van het projectteam, dit zorgt voor de beste samenwerking en informatievoorziening.

6. Bouw bruggen

De project controller is de brug tussen het project en de financiële lijnorganisatie. Hij spreekt beide talen en belangen en neemt hiermee onbegrip uit de weg.

7. Project versus Control

De project controller is geen controller die de projecten er bij doet, maar een specialist! Zoals de naam doet vermoeden is de ideale project controller 50% project en 50% control.

Zo wordt project control een essentieel onderdeel om de programma’s en projecten beheersbaar uit te voeren.

Projectbeheersing