Fouten maken volgens Duncan Stutterheim - Finext

Fouten maken volgens Duncan Stutterheim

Duncan Stutterheim is succesvol ondernemer, maar dat ging niet vanzelf. Door verlies van focus en de enorme investeringen in horeca- en mediabedrijven ging zijn bedrijf ID&T (o.a. Thunderdome, Sensation, Slam!FM) bijna failliet. Inmiddels heeft Duncan de afgelopen jaren de weg naar boven weer gevonden. Welke fouten maakte hij en wat heeft hem dat uiteindelijk opgeleverd?

Door Danielle Gruijs, juni 2018
Duncan Stutterheim

Duncan heeft door de jaren heen veel verschillende dingen opgezet. Gevraagd naar zijn drijfveer om steeds nieuwe dingen te doen, is ondernemerschap de sleutel. “Het woord ‘ondernemen’ zegt het eigenlijk al: het staat voor ‘gewoon doen’. Ik loop ergens en dan voel ik iets waarmee ik aan de slag wil. Ik moet dan ook niet te vaak afspreken met nieuwe mensen, dan word ik te enthousiast.”

Bij ondernemerschap hoort ook dat er weleens iets misgaat. Naast alle successen heeft Duncan dan ook op verschillende momenten grote verliezen geleden. “Ik heb net zoveel goede als slechte verhalen. Daarbij is het wel belangrijk dat je leert van je fouten. Eén van mijn grootste debacles was het opzetten van een radiostation. Daarmee ben ik bijna alles kwijtgeraakt wat ik had opgebouwd. Dan moet je niet meteen doorgaan met iets anders, maar eerst goed naar jezelf kijken.”

Van pionieren naar bestaande markt

Ook zakelijk leerde Duncan veel van de misser rondom het radiostation. “Ik onderschatte hoe groot de stap was naar de mediawereld. In onze eerdere ondernemingen waren wij de pioniers, maar een bestaande markt inkomen is wel wat anders dan een nieuwe markt opzetten.”

ID&T kreeg te maken met de bestaande spelers. “Het was niet alleen een nieuw product voor ons, we moesten ook nieuwe spelregels leren. Je praat ineens met Sanoma en John de Mol. Het lukte niet om adverteerders te krijgen, en dat scenario hadden we niet opgenomen in onze spreadsheets.”

Rondom het radio-avontuur ziet Duncan nog een ander element. “Wij waren niet de jongetjes die vroeger al achter de radio zaten, de jongens die het echt leuk vinden. Wij deden het meer als toevoeging op de bestaande business. Dat was totaal anders dan bij de feesten die we organiseerden.”

Mooi zeilen

Er zijn twee soorten ondernemers, vindt Duncan dan ook. “De een voelt het, de ander is een goede marketeer die de gaten in de markt ziet.” Zelf is hij duidelijk een voorbeeld van de eerste soort. “Eigenlijk moet het iets zijn waar ik als consument zelf voor zou kiezen. We hebben ook weleens evenementen gedaan die we te zakelijk benaderden. Die bedachten we vanaf de tekentafel, in plaats van uit te gaan van muziek die we gewoon mooi vonden. Dat past niet bij ons, en die evenementen waren ook niet zo succesvol.”

De stap om er weer bovenop te komen past hierbij. “Nadat we het radiostation, de strandtent en de magazines hadden verkocht, kregen we tijd om te focussen op de dingen die we echt leuk vonden. Als je een gat in de boot hebt, dan ben je bezig met dat gat in de boot, niet met mooi zeilen. Achteraf zie je dan pas hoeveel tijd je daarin stak. We hadden de kans om de wereld te veroveren, maar we kunnen ons beter bezighouden met wat we echt leuk vinden. Daar zijn we goed in.”

Ommezwaai

Het betekende ook een ommezwaai in de manier van werken. “Ik ben van grootaandeelhouder, die altijd alleen besluiten nam, naar partnerships gegaan. Ik zit ook niet meer in de dagelijkse leiding; vroeger was ik elke dag op kantoor, nu nog maar één keer per maand.”

Daarnaast is Duncan veel meer maatschappelijk bezig. “Ik wil niet meer alleen maar bezig zijn met geld verdienen. We hadden bij ID&T al vier man die zich serieus bezighielden met vrijwilligerswerk, milieu en gratis water. Dat neem ik nu ook mee bij alle dingen die ik doe; privé, maar ook bij de drie bedrijven waar ik in zit.”

Foutloos bestaat niet

Achteraf gezien vindt hij dat de gemaakte fouten erbij horen. “Het is wel goed geweest voor mij als persoon; ik was misschien ook wel wat teveel in mezelf gaan geloven. Het is niet leuk, maar het is ook niet erg. Niemand zoeft foutloos door het leven. De één maakt alleen iets grotere fouten dan de ander.”