Financial Planning bij TIP Group - Finext

Financial Planning bij TIP Group

Finext en TIP Group hebben de handen ineen geslagen om een optimalisatie slag over de bestaande modellen uit te voeren. Ook zijn we aan de slag gegaan met een scenario & forecasting module. Dit stelt TIP in staat snel door o.a. te rekenen wat de lucratiefste investeringsopties zijn binnen de organisatie of wat de impact is van bepaalde markt condities. Lees hier waarom TIP Group heeft gekozen voor SAC.

Door Jeroen Zeeuw, mei 2023

Financial Planning is Core Business bij trailer lease bedrijf TIP Group. Om dit toekomstbestendig in de cloud vorm te geven werd dit met Finext in SAP Analytics Cloud gebouwd.”

“Een one-stop-shop voor alle trailer en truck behoeften van de klant.” Dat is waar TIP Group voor staat. Zelfs als grote speler op de gehele Europese en Canadese markt is TIP continue bezig om haar financiële processen verder te automatiseren. Daarvoor stelde TIP ‘Vision 2025’  op. Een grootschalig programma wat de organisatie in staat stelt meer sturings- en voorspellende informatie te halen uit de beschikbare data. Het hoofddoel van deze visie is om in 2025 een versimpelde werkstructuur te hebben die wordt ondersteund door een vernieuwde digitale omgeving in samenwerking met technologie partners. Met de implementatie van SAP Analytics Cloud (SAC) is in die visie een belangrijke mijlpaal gerealiseerd.

TIP Group 

Met meer dan 130 vestigingen, verspreid over achttien landen en een groot en divers aanbod aan trailers en trucks is de financiële planning een belangrijk proces in de bedrijfsvoering van TIP. Eerder werd dit proces grotendeels gefaciliteerd vanuit Excel. Dit was foutgevoelig, maar, mede door de sterke groei van TIP, inmiddels ook te tijdsintensief. Hierdoor ging er kostbare tijd verloren terwijl deze tijd veel beter besteed kon worden in de snel ontwikkelende markt.

SAP Analytics Cloud 

TIP koos voor SAP Analytics Cloud. De strategische oplossing voor financial planning van SAP. Eén van de softwarepartners van Finext. Met behulp van SAP Analytics Cloud wil TIP een hogere data kwaliteit realiseren, het financial planning proces versnellen en in de rapportage behoefte van de aandeelhouder voorzien. Dat was een leuke uitdaging. Vooral het plannen van opbrengsten van zo’n grote vloot in een dynamische markt is complex en uitdagend. Mede omdat de werkwijze van verschillende vestigingen sterk verschilt, is het niet eenvoudig een proces neer te zetten waar iedereen zich in kan vinden.

Het resultaat 

Rudie van Dijk, Finance director van TIP Group is nauw betrokken geweest bij dit project. ‘We zijn in staat geweest om met een relatief klein team een Centre of Excellence op te bouwen waarin we de kennis van het SAP Analytics Cloud en van de processen steeds beter weten te doorgronden. Finext heeft ons daarbij geholpen’. We hebben een co-build aanpak gehanteerd waarbij mijn team steeds vaker in staat werd gesteld om zelf wijzigingen aan te brengen. Denk hierbij aan het bouwen van verschillende rapportages, dashboards en het onderhouden en bijwerken van masterdata. ‘Inmiddels is de applicatie volop in gebruik en is er een snellere financial planning cyclus met hogere betrouwbaarheid gerealiseerd. Dit geeft de financiële afdeling van TIP weer meer tijd en mogelijkheden om waarde toe te voegen aan de onderneming’, aldus Rudie van Dijk.

Scenario & forecasting

Het eindproduct smaakt naar meer. Onlangs hebben Finext en TIP Group de handen ineen geslagen om een optimalisatie slag over de bestaande modellen uit te voeren. Daarnaast zijn we inmiddels aan de slag gegaan met een scenario & forecasting module. Dit stelt TIP in staat op regionaal of groep niveau in korte tijd diverse investeringsopties door te rekenen of te bepalen wat de impact is van bepaalde markt condities. Data insights maken het mogelijk om vooruit te kijken, met de zekerheden van nu. Een key component voor TIP FP&A om door te groeien naar een advanced niveau.

Ben je geïnspireerd door het verhaal van TIP en wil je weten wat Finext voor jouw organisatie kan betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op en we helpen je graag verder. Wil je meer van SAP Analytics Cloud zien? Woon dan onze SAP close-up bij op 22 juni waarin we in SAC een oplossing voor tax provisioning zullen presenteren.

Plannen, Budgetteren & Forecasten SAP Analytics Cloud