Een steile leercurve en een dag vol actie

Een steile leercurve en een dag vol actie

Na mijn studie bedrijfswetenschappen wist ik dat ik de consultancy in wilde. Mijn nieuwsgierigheid zorgde ervoor dat ik bij meer dan één bedrijf een kijkje in de keuken wilde nemen. Bij Finext kreeg ik die kans: ik heb de afgelopen 4 jaar voor 4 klanten gewerkt. Ik kon direct volledig meedraaien als volwaardig lid van hun team.

Door Mark Bik, april 2015
melvin-van-drimmelen-werken-bij-finext
Melvin van Drimmelen – Finexter

08.30 uur: Na koffie volgt de rest vanzelf
Daarom start ik mijn dag, gepaard met wat small-talk, bij de koffieautomaat. Ik ben op dit moment als project manager bij T-Mobile verantwoordelijk voor ongeveer 8 projecten tot 50K in het Customer Operations & Sales domein. Ik werk met veel verschillende teams en dat betekent dat ik veel moet schakelen. Heerlijk, die afwisseling!

09.30 uur: Een korte update houdt iedereen scherp
Voor een van de projecten, de nieuwe T-Mobile toestelhulp, hanteren we de Scrum ontwikkelbenadering. Dat betekent elke dag met het team bijeenkomen voor een korte update over hoe het gaat en wat iedereen nog nodig heeft om de tijdslijnen te halen. Dit duurt nooit langer dan een kwartiertje en zo blijven we bij de essentie.

10:00 uur: Mails beantwoorden niet zichzelf
Rond 10 uur ga ik meestal een uurtje op mijn plek werken om wat mail en openstaande acties te verwerken. Daarna werk ik de verschillende project status rapporten bij en check ik hoe de projecten er financieel voorstaan. Ik doe dit zodat de verschillende stakeholders in een overzichtelijk dashboard de status, met alleen stuurinformatie die er toe doet, te zien krijgen.

“Voor mij is een project pas een succes als alle stakeholders op ieder moment blij en tevreden zijn”

11.00 uur: Update met portfolio eigenaar
Voor het succes van alle projecten is het essentieel om continue de dialoog te houden met belanghebbenden. Om de week loop ik samen met de portfolio eigenaar door de status van alle projecten heen en stemmen we prioriteiten en verwachtingen af. Voor mij is een project pas een succes als alle belanghebbenden blij en tevreden zijn op ieder moment in het project.

13.00 uur: Na de lunch een brandje blussen
Na een ontspannen lunch in de buitenlucht met collega’s, krijg ik een mail dat de impact van een van de projecten groter is dan voorzien waardoor de lancering in gevaar komt. Ik maak snel een ronde langs de verschillende teams om te kijken wat er moet gebeuren om de tijdslijnen nog te kunnen halen. Dit wordt vaak een keuze tussen minder functionaliteit of toch doorschuiven in tijd.

In projecten bij grote bedrijven merk je soms aan teams dat ze de grip op het oerwoud van regels en processen verliezen. Ik zie het als mijn rol deze complexiteit te reduceren, zodat de focus op de juiste plaats blijft. Ik benader mijn projecten altijd vanuit Value-Based Project Management zodat eenvoud de drijvende kracht blijft. Zo blijven mijn projecten dynamisch en bestand tegen crisissen.

13.30 uur: Snel nog wat dingen afgetikt
Het voordeel van zoveel verschillende projecten en teams is dat ik tijdens het rennen door het trappenhuis om het brandje te blussen altijd wel collega’s tegenkom die ik ook nog nodig had. Voor de uitfasering van een dienst was de einddatum onduidelijk. Gelukkig kwam ik de product manager tegen en ik heb ik dit meteen kunnen kortsluiten. Dat is nog eens efficiënt.

14:00 uur: Stuurgroep meeting
Om 14:00 ga ik door naar de stuurgroep voor een project dat voor een virtuele integratie van de verschillende call centers gaat zorgen. Daardoor zal T-Mobile haar klanten straks nog beter en sneller kunnen helpen. Ik had deze meeting gisteren al goed voorbereid met de opdrachtgever. Door transparantie te bieden, heeft de stuurgroep de juiste strategische keuzes gemaakt.

15:30 uur: Hoe werkt die formule nou?
Dat iedere Finexter een gelijke stem heeft, betekent niet dat ook iedere Finexter in hetzelfde goed is. Vandaag heb ik bijvoorbeeld onmisbare hulp gekregen van René. Ik werkte in een spreadsheet waar al mijn project data samen komt, maar was vastgelopen in de formule. Ik belde René, die mij er in 10 minuten doorheen fietste. Ik kon direct verder.

Finext ademt de cultuur van ondernemerschap en predikt het delen van kennis. Desalniettemin ben je zélf verantwoordelijk voor je eigen leercurve. Er zijn geen verplichte traineeships waardoor iedereen dit anders invult. Vrijheid is blijheid, maar het betekent wel dat je je mannetje moet staan. Het gaat tenslotte om jouw toekomst en om jouw kansen. Waar zet jij je talent voor in?

“Hé Rene, kun jij mij door die spreadsheat loodsen? Ik loop vast!”

18.00 uur: Zo, tijd voor een borrel
File-rijden is niet mijn grootste hobby. Ik rek liever mijn werkdag tot 19.00 uur, zodat ik de hele A4 voor mezelf heb en lekker 130 kan rijden. Daarom sta ik geregeld met een biertje in de hand een nieuwe project strategie uit te stippelen met collega’s, ook na werktijd. Maar dan wel in ons eigen Finext Grand Café.

Opnieuw, eerlijk is eerlijk, soms hebben we het dan ook over de belangrijkste bijzaak van de wereld: Ajax. Snel nog even een zak snoep meenemen zodat ik morgen de snoeppot bij de klant kan bijvullen, want ook dat hoort bij klanten tevreden houden. En dan, hop naar huis. Morgen weer een dag!