De puntjes op de i van IFRS 15 - Finext
  • De puntjes op de i van IFRS 15

Ook zo hard gewerkt om IFRS 15 op tijd in richten? Het ingaan van de wetgeving op 1 januari 2018 was een belangrijke deadline. Maar helaas… je bent er nog niet. We zien in veel organisaties dat de puntjes nog op de i gezet moeten worden. Wat kun je doen om IFRS 15 echt af te ronden?

Door Jeroen van den Broek, juli 2018

Het is een veelgehoord misverstand: denken dat IFRS 15 al klaar is. Het halen van de deadline op 1 januari 2018 was echter nog niet de eindstreep. Het is tijd voor de volgende fase, waarin je de kennis en processen rondom de nieuwe wetgeving borgt binnen de organisatie.

Zet dus nog drie puntjes op de i:

1. Maak de open eindjes van het project af.

Tijdens een project met zo’n harde deadline maak je onherroepelijk keuzes tussen wat echt af moet, en wat je later nog eens goed gaat inrichten. Geef je projectteam nu de ruimte om deze tijdelijke workarounds recht te breien. De keuzes liggen nog vers in het geheugen, en tijdelijke oplossingen zijn per definitie bedoeld als overbrugging…

En hebben jullie er tijdens het project voor gekozen om de rest van de organisatie pas later op te leiden? Dan is dit het moment!

2. Beoordeel vanaf nu alle changes ook vanuit een IFRS-perspectief.

Een organisatie is steeds in beweging. Denk aan nieuwe doelstellingen of veranderende processen, maar ook aan systemen. Zie IFRS 15 als een enorme rekenmachine, die uit allerlei bronnen data haalt. Wat gebeurt er als één van deze bronnen uitgefaseerd wordt? Zorg voor een change manager met voldoende IFRS-kennis om de impact van veranderingen vanuit een IFRS-perspectief te kunnen beoordelen.

3. Zorg voor ‘end-to-end’-testing over de hele keten heen.

IFRS 15 raakt veel verschillende afdelingen; de keten loopt van sales naar CRM naar billing naar GL naar reporting. Gedegen testen vraagt dan ook om testers met finance kennis over deze hele keten heen. Dit is schaarse kennis, zorg ervoor dat je een slimme manier hebt om hierover te beschikken.

Je bent er bijna…

Eén troost: je hebt het grote werk al gedaan. Het gaat nu om de nasleep van het project. Als je dit goed afrondt, wordt het continu voldoen aan IFRS 15 alleen maar eenvoudiger en minder tijdrovend.

Meer weten?

In het webinar ‘IFRS 15 – The next step’ gaan we dieper in op de details.

Consolidatie & Corporate Reporting