Catch Up – Oracle FCCS - Finext
  • Catch Up – Oracle FCCS

De wereld van Performance Managementoplossingen is volop in ontwikkeling. Nieuwe softwarespelers komen op. En de bekende vendors komen met nieuwe oplossingen. Bij Finext evalueren we de mogelijkheden en ons portfolio dan ook continu. Wat bieden deze nieuwe oplossingen? En hoe bewijzen ze zich in de praktijk? In de Catch Up-reeks nemen we de proef op de som. Deze editie praten we je bij over Oracle FCCS.

Door Joost Mellegers, maart 2017

Oracle FCCS (Financial Consolidation and Close Cloud Services) in één zin

Deze nieuwe oplossing brengt de gedegen consolidatie- en rapportagekennis van Hyperion naar de cloud.

De top-3 features van Oracle FCCS

Elke Performance Managementoplossing helpt je om meer inzicht te krijgen, bijvoorbeeld in de financiële cijfers en het presteren van de organisatie. Oracle FCCS uiteraard ook. Maar wat is nu echt bijzonder aan deze oplossing?

1. Plug and play

Vandaag kopen is morgen inloggen. FCCS heeft al veel voorgedefinieerde templates, bijvoorbeeld voor de p&l en de cashflow statement. Ook zijn er voorgedefinieerde rapportagedashboards. Je kunt dus heel snel aan de slag. Daarbij blijft het echter wel belangrijk om goed af te wegen welke mate van detail je wilt rapporteren. Wat is nuttige stuurinformatie? Wat willen je gebruikers zien? In de praktijk zien we dat je snel resultaat bereikt in je project; het wordt snel tastbaar.

2. Data-integratie

Een tweede sterke feature is de data-integratie. De cloudoplossing kan meerdere bronsystemen ontsluiten. Denk aan ledgers en subledgers, maar ook HR- en treasury-systemen. Tussen Oracle en Oracle FCCS is de data-integratie naadloos, maar FCCS integreert ook prima met andere systemen.

3. Complete closing cycle

Binnen FCCS vind je alle facetten van de closing cycle binnen één oplossing, van data-integratie tot dashboards. De hele workflow rondom de consolidatie- en rapportageprocessen is geregeld. De relevante betrokkenen binnen je organisatie ontvangen bijvoorbeeld takenlijsten. Deze takenlijsten zijn geïntegreerd met Outlook, waardoor je eenvoudig alles kunt schedulen. Bij een grote organisatie zien we dat de controllers zo bepaalde taken meekrijgen; op werkdag 1 de koersen laden, op werkdag 3 de intercompany op orde hebben, op werkdag 5 de p&l en balans valideren en op werkdag 6 een geautomatiseerd cashflow statement opleveren. Deze structuur biedt houvast en ondersteunt de financials in het consolidatieproces. Hierdoor is er minder kans op fouten of het te laat opleveren van de cijfers.

Bij welk type organisatie past Oracle FCCS?

Deze oplossing is vooral interessant voor organisaties die een snelle implementatie willen van een solide consolidatie- en rapportageoplossing. We denken dan aan organisaties die willen standaardiseren of al een standaard consolidatieproces hebben, zonder complexe uitzonderingen. De voorgedefinieerde templates geven dan snel inzicht in de cijfers.

Daarnaast past Oracle FCCS goed bij organisaties die de Oracle E-business suite gebruiken. FCCS is daar de aanvullende consolidatieoplossing voor. Het is echter ook een ideaal instapmodel vanuit Excel, omdat de overstap door de voorgedefinieerde templates kleiner wordt.

FCCS is geschikt voor organisaties die niet afhankelijk willen zijn van IT. Deze oplossing staat volledig in de cloud en is eenvoudig te beheren. Je kunt veel gebruik maken van out-of-the-box-functionaliteiten, zonder scripting.

Voor wie is Oracle FCCS interessant?

Als consolidatie- en rapportageoplossing is Oracle FCCS volgens ons vooral geschikt voor group controllers. Via plug and play kunnen zij snel inzicht krijgen in de geconsolideerde cijfers, de managementinformatie en de KPI’s.

Oracle zegt zelf dat het een ‘finance driven solution’ is, en dat merken we in de praktijk. De tool is functioneel opgezet en vanuit het perspectief van de financial geconfigureerd.

De cloudoplossing is dan ook gebruiksvriendelijk; binnen de tool kun je via ‘tegeltjes’ navigeren. Daarnaast kun je jezelf per onderdeel trainen via de onlinetrainingsfilmpjes van Oracle. Deze laten bijvoorbeeld zien hoe je de software kunt configureren. Ook zijn er online best practices beschikbaar.

Fijne functionaliteiten

Uit onze tests blijkt dat de consolidatie- en rapportageprocessen goed werken. De voorgedefinieerde templates bieden daarbij een goede basis.

Een aantal functionaliteiten zijn zo prettig, dat we ze graag extra belichten:

  • De integratie met office maakt het proces rondom consolideren en rapporteren eenvoudiger en minder foutgevoelig.
  • Takenlijsten; elke betrokkene in het afsluitingsproces krijgt taken toebedeeld. Via de integratie met de kalender komen deze taken automatisch op. Dit vermindert het wachten op mensen die te laat aanleveren, en de totale closing-duur.
  • De dashboards zijn eenvoudig te gebruiken, en maken de rapportages visueel inzichtelijk.
  • Voorgedefinieerde templates. Voor bijvoorbeeld de p&l en de cashflow statement, maar ook de multi-currency functionaliteit en de intercompany eliminatie hoef je alleen maar aan te zetten.
  • MultiGAAP-ondersteuning, waardoor het ook voor internationale organisaties die in verschillende landen rapporteren een interessante oplossing is.

Implementatie en beheer

We verwachtten voorafgaand aan onze eerste implementatie dat FCCS eenvoudig te implementeren zou zijn. Dit blijkt in de praktijk daadwerkelijk zo te zijn. Tijdens onze implementaties bleek dat de templates helpen om een basis neer te zetten, wat de implementatie versnelt.

Elke organisatie kent een ander consolidatieproces. De templates werken echter vooral goed voor standaardprocessen. In de praktijk merken we dan ook dat het belangrijk is om per situatie zorgvuldig af te wegen wat verstandig is om in het proces op te nemen, en in welke mate van detail.

Het beheer van deze oplossing is makkelijk. Via de cloud wordt je automatisch geüpgraded naar nieuwe versies, hierdoor zit je altijd op de laatste versie. Daarnaast kun je als gebruiker zelf entiteiten en accounts toevoegen. Ook kun je zelf eenvoudig de dashboards aanpassen.

In de cloud

De naam geeft het al aan: FCCS is volledig cloudbased. Het is onderdeel van een groter cloudplatform. Hierin gebruikt Oracle dezelfde motor voor planning, consolidatie, reporting, tax en Essbase. Via point solutions zoals FCCS geeft het platform een aparte oplossing voor elk onderdeel van het financiële proces.

Het platform performt goed. FCCS heeft bijvoorbeeld een uptime van 99,9%. Daarnaast biedt het de voordelen van een cloudoplossing; zo verschuif je de kosten van OpEx naar CapEx. De licenties zijn schaalbaar, per maand kun je users bij en afschakelen.

De toekomst

Het is duidelijk dat Oracle in de cloud de toekomst ziet. Naast FCCS zijn ook andere cloudoplossingen geïntroduceerd, zoals PBCS voor planning en forecasting.

FCCS bevindt zich dan ook in een groeipad; het wordt elke maand geüpdatet en iedere maand komen er nieuwe features bij.

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van deze consolidatie- en rapportageoplossing? Bekijk hier het filmpje over Oracle FCCS.

Peilmoment

De ontwikkelingen rondom Oracle FCCS gaan razendsnel. Wij hebben versie 17.03 aan de tand gevoeld.

Download bijlage
Consolidatie & Corporate ReportingManagementinformatie & Dashboarding Oracle EPM