Catch Up – BOARD 10

De wereld van Performance Managementoplossingen is volop in ontwikkeling. Nieuwe softwarespelers betreden de markt, en de bekende vendors komen met nieuwe oplossingen. Bij Finext evalueren we de mogelijkheden en ons portfolio dan ook continu. Wat bieden deze oplossingen? En hoe bewijzen ze zich in de praktijk? In de Catch Up-reeks nemen we de proef op de som. Deze editie houden we BOARD 10 tegen het licht.

Door Stephan de Wit, maart 2018

BOARD in één zin

Een selfservice Performance Managementplatform om besluiten voor de hele organisatie eenvoudiger te maken.

Liever de samenvatting? Klik hier voor de infographic.

De top-3 features van BOARD

Elke Performance Managementoplossing helpt je om meer inzicht te krijgen, bijvoorbeeld in de financiële cijfers en de KPI’s van de organisatie. BOARD uiteraard ook. Maar wat is nu echt bijzonder aan deze oplossing?

1. All-in-one

BOARD is een totaal-platform voor Performance Management, waarbij business intelligence en planning & control-componenten gecombineerd zijn. Het platform heeft een ingebouwde datawarehousedatabase en datamarts voor planning, consolidatie, cost management, analyse en dashboarding. Daarnaast kun je met dit platform alles in eigen (huis)stijl in te richten.

2. What-if scenarios

Om snel in te kunnen spelen op veranderende wensen van klanten moet je als organisatie niet alleen goed plannen, maar vooral ook verschillende toekomstscenario’s calculeren en analyseren. Bij BOARD is dit standaardfunctionaliteit; een planner kan zijn eigen scenario’s doorrekenen op alle doorsnijdingen van het planmodel, zowel driver based als met predictive planning.

3. Drill anywhere

De kracht van dit platform vinden wij de mogelijkheid om vanuit elk data-oogpunt door te drillen. Je kunt bijvoorbeeld vanuit een inputformulier, analytic view of report view doordrillen naar een dieper of hoger analytisch niveau, of naar een ander inzicht dat voor jou relevant is.

Bij welk type organisatie past BOARD?

Deze oplossing komt het best tot zijn recht bij bedrijven die een sales en/of demand planning willen met een grote diepgang aan producten, diensten, klanten. Reden hiervoor is dat alle data in-memory wordt berekend en daarmee razendsnel resultaat op alle doorsnijdingen van het planmodel oplevert.

Deze oplossing is daarnaast ook interessant voor organisaties die Business Intelligence en Performance Management willen combineren. Met het all-in-one platform kun je het aantal IT-aanbieders terugdringen. En, wellicht nog veel belangrijker, alle datastromen die tot stuurinformatie leiden in één platform integreren.

Het is echter niet noodzakelijk om BOARD als platform in te zetten. Het licentiemodel is differentieel genoeg om deze oplossing ook sec als planning-oplossing te gebruiken. Of wellicht in een later stadium op te schalen.

Voor wie is BOARD interessant?

Door het all-in-one karakter van dit platform is het interessant voor een diverse groep mensen binnen de organisatie. Van origine is BOARD een planningtool, maar in de loop der jaren heeft het zich in grote mate ook gepositioneerd als business intelligence oplossing. Dit is echter niet de uitstraling die het zou moeten hebben, maar komt vooral door de uitgebreide dashboarding- en analyse-functionaliteit.

Tot 2017 misten wij in BOARD een volwassen consolidatiefunctionaliteit, maar tegenwoordig wordt de consolidatie goed ondersteund. Financial Consolidation is binnen BOARD een standaardapplicatie die voldoet aan alle eisen van de Nederlandse financial accounting-standaarden. Dit betekent dat – in tegenstelling tot andere tools/platforms – er niet van scratch af aan een applicatie gebouwd hoeft te worden. De implementatietijden worden hierdoor aanzienlijk verkort.

Kortom, dit platform is nu ook echt geschikt voor finance in de volle breedte. Voor financial accounting is er consolidatie, reporting en Disclosure Management. Voor business controllers, commercial en operational planners zijn er volop functionaliteiten rondom planning en profitability management. En voor managers en business analisten zijn er dashboarding, reporting en krachtige analysemogelijkheden.

Board is een echt scriptloos platform. Dit betekent dat het voor iedereen geschikt is om in te richten en te onderhouden. Alle onderdelen, inclusief calculaties, werken op basis van selectie & klik en niet op basis van een scripting methodiek.

Fijne functionaliteiten

Uit onze tests blijkt dat de consolidatie-, planning- en analyse-processen en de dashboardingfunctionaliteiten goed werken. De volledigheid en vooral de mogelijkheid om uitgebreide en complexe planmodellen te ondersteunen vinden wij veel mogelijkheden bieden voor sales- en demandplanning.

Een aantal functiolatiteiten willen we graag wat extra belichten:

  • Geïntegreerde workflow is een belangrijk element binnen BOARD. Hiermee kun je allerlei verschillende datacomponenten in de vorm van een ‘Capsule’ aan gebruikers aanbieden, zonder dat zij het idee hebben dat ze werken met verschillende onderliggende modellen. Per onderdeel of over het geheel van de elementen in deze Capsule kunnen zichtbare goedkeuringflows worden ingericht. Hoe hoger in de functionele organisatie hiërarchie, hoe meer regievoering kan plaatsvinden. Niet zozeer om te controleren, maar vooral om een afsluitings- of planningsproces optimaal te kunnen faciliteren.
  • Data-entry & write-back op elk niveau, waarmee je als planner of Performance-bestuurder in staat bent om niet alleen data op het laagste detailniveau in te voeren, maar op elk gewenst niveau binnen de applicatie. Dit maakt het eenvoudiger om targetsetting te faciliteren en vooral om scenarioplanning te kunnen doen.
  • Multi-lingual en multi-currency maken het makkelijk voor multinationals. Je kunt in alle gebruikelijke talen inclusief Nederlands werken.
  • Office integratie helpt gebruikers om alle Performance Management-componenten zowel in het web als binnen Officecomponenten te gebruiken. Via active links kunnen reporting books en PowerPoints met één druk op de knop ververst worden. Ook kun je in presentaties doordrill-analyses maken.

De toekomst

Op dit moment is BOARD nog niet volledig in de cloud beschikbaar. Maar dat verandert hopelijk snel; de afgelopen maanden zijn er beta-tests gedaan van versie 11.

Door BOARD zelf wordt deze nieuwe versie aangekondigd als een metamorfose van de huidige omgeving. Deze versie zal volledig op HTML5 ontwikkeld zijn en aangeboden worden, de huidige lokale client-onderdelen gaan tot het verleden behoren. Daarmee is de weg vrij voor een full-cloud platform.

Nieuwgierig?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van dit complete Performance Management-platform? Vraag hier een demo aan.

Peilmoment

De ontwikkelingen rondom BOARD zijn een continu proces. Wij hebben versie 10 met financial consolidation 4.0 aan de tand gevoeld.

Consolidatie & Corporate ReportingManagementinformatie & DashboardingPlannen, Budgetteren & Forecasten BOARD