Scenario Planning met Oracle PBC: grip in een onzekere wereld - Finext
  • Scenario Planning met Oracle PBC: grip in een onzekere wereld

Het corona virus houdt ons al enige tijd in de greep, naast de impact op de volksgezondheid heeft het virus grote impact op de wereldwijde economie. Vrijwel ieder bedrijf ondervindt gevolgen van het corona virus. Het ene bedrijf heeft een groot omzet verlies, de ander ziet de omzet juist stijgen. Er worden overuren gedraaid om de zorg in goede banen te leiden en om aan de veranderende consumentenbehoeften te kunnen voldoen. Er worden regelingen getroffen door overheden om bedrijven te helpen en ook werknemers wordt om coulance gevraagd om te voorkomen dat bedrijven omvallen. Al met al is het een rare tijd en is het onzeker hoe lang en in welke mate dit nog zal gaan duren. Hoe blijf je vooruit kijken, hoe houd je grip op je organisatie?

Door Carsten Westerveld, juni 2020

Scenario Planning met Oracle PBC: grip in een onzekere wereld

Heeft een forecast nog zin?

Omdat er veel onzekerheid is vragen sommige bedrijven zich af of het zin heeft om überhaupt een forecast te maken. Is het niet makkelijker om gelijk te beginnen aan het budget van volgende jaar? Juist in deze tijd is het belangrijk om bezig te zijn met de toekomst, voor zowel de korte als de lange termijn. Het budget en de eerste prognoses die tot en met februari zijn gemaakt, zijn waarschijnlijk niet meer realistisch en zullen dus herzien moeten worden. Vaak is de vraag dan: Hoe? Uitdagingen hierbij zijn bijvoorbeeld de tijd die nodig is van de business om een forecast/budget te maken. En welke data moet er als basis gebruikt moet worden? Vaak is data uit het eerste half jaar niet representatief genoeg voor het tweede half jaar. Laat staan voor het volgende jaar.

Scenario Planning met Oracle PBC

Voor verschillende klanten die gebruik maken van Oracle PBC, Planning and Budgeting Cloud Service, hebben wij op zeer korte termijn meerdere functionaliteiten ontwikkeld om met bovenstaande uitdagingen om te gaan. In een dergelijk model zou bijvoorbeeld gefaciliteerd kunnen worden dat iedere business unit een eigen baseline (basis voor de forecast/budget data) kiest. Bijvoorbeeld de actuals van vorig jaar of bijvoorbeeld 80% van het budget van het huidige jaar. Daarnaast is het mogelijk om meerdere scenario’s tegen elkaar uit te zetten, bijvoorbeeld een basis scenario versus een “best case” of een “best case” versus een “worst case”.

Forecasting Oracle PBC

De kracht van “what if”

Om de tijd te reduceren die nodig is om deze scenario planning uit te voeren, is het gewenst om op een hoger niveau aanpassingen te kunnen maken en “what if” scenario’s uit werken. Wat als de overheid bijvoorbeeld besluit om 6 maanden loonkosten te vergoeden en wat als dit wordt verlengd naar 9 maanden? Of wat als de inkoopprijzen omhoog schieten? Wat als de crisis nog langer dan een jaar aanhoudt? Met een paar simpele drivers kan er op een hoog niveau gepland worden en de impact op zowel een hoog als laag niveau geanalyseerd worden.  Bijvoorbeeld op business unit/product/activiteiten niveau.

Meer weten over scenario planning met Oracle PBC?

Wil je meer weten? Of wil je een keer sparren over de mogelijkheden die Oracle PBC te bieden heeft? Kijk dan eens ons webinar Verbeter je forecasts met predictive planning. In 20 minuten zie je dan concreet hoe je een forecast maakt als de omstandigheden daar om vragen. Wil je zelf ervaren hoe Oracle PBC werkt? Kijk dan eens naar onze Hands On workshop, wellicht is dat een mooie volgende stap.

Enterprise Performance ManagementPlannen, Budgetteren & Forecasten Oracle Planning & Budgeting Cloud Service - PBCS