Business controller, ga voor een steile leercurve! - Finext
  • Business controller, ga voor een steile leercurve!

Hoeveel cliché quotes bestaan er wel niet over het regisseren van je eigen ontwikkeling en loopbaan. Maar hoe pak je dit dan aan? Niemand wijst je de weg, het is echt een persoonlijke ontdekkingstocht van vallen en opstaan. Zo heb ik een aantal jaren geleden ontdekt dat ik als financial veel meer kon groeien door regelmatig van omgeving te veranderen. Graag neem ik je mee op mijn ontdekkingstocht, want misschien is deze route naar professionele en persoonlijke groei ook wel iets voor jou!

Door Steven van Soest, april 2020

De leercurve van een nieuwe rol en omgeving van een business controller

In 2011 stapte ik als business controller de wereld van finance & control binnen. Ik nam BI-, reporting- en analysebagage mee naar mijn rol als financial en ging de ‘finance’-leer in bij Erwin, mijn beste manager tot op heden!  Dit was mijn eerste steile leercurve.

Erwin leerde mij alles over het budget & forecastingproces, het gebruik van een grootboeksysteem (SAP), het bouwen van businesscases, het opmaken van journaalposten, de maandafsluiting, het slim bouwen van Excel modellen en vooral over het sparringpartnerschap met de business.

“Zowel in de finance keuken zelf, als in de wereld van de klant – de business – kon ik een verschil maken.”

Ik pakte dit goed op en kon me al snel een volwaardige business controller noemen. Zowel van mijn manager als de business kreeg ik te horen dat ik waarde toevoegde. Dus zowel in de finance keuken zelf, als in de wereld van de klant – de business – kon ik een verschil maken.

Als business controller beïnvloeden en flink de mouwen opstropen

Na een steile leercurve lieten deze eerste drie jaar mij ook de dualiteit van de business controller-rol zien. Enerzijds is de essentie van deze rol beïnvloeden en begeleiden (hoe komen we van A naar B), anderzijds bevat deze rol ook veel repeterende werkzaamheden. Denk hierbij aan de maandafsluiting die elke maand zo’n 1-2 weken opslokt: journaalposten schrijven, concept cijfers bespreken, management letter opmaken, cijfers presenteren enz. En vergeet ook de budget- en forecastrondes niet, die soms maanden doorlopen. Deze werkzaamheden waren het ‘noodzakelijke kwaad’ om de sparringpartner-rol te kunnen uitoefenen, het aspect dat mij het meeste aansprak.

Daarnaast merkte ik dat wanneer je langere tijd voor hetzelfde bedrijfsonderdeel controlling werkzaamheden doet, de inhoudelijke uitdaging afneemt. Je kent het ‘businessmodel’ inmiddels door en door, de mogelijke wegen naar verbetering zijn ook allemaal bewandeld en bekend, comments in management letters kun je dromen. Enfin, ik merkte vooral dat mijn interesse en scherpte hierdoor afnamen. De steile leercurve had plaatsgemaakt voor een routine. Haalde ik nog wel het meeste uit mezelf? Het antwoord op die vraag wist ik natuurlijk wel. Maar hoe nu verder? Ik bleef graag bij hetzelfde bedrijf werken, maar had een nieuwe context en sub-omgeving nodig.

Een sprong in het diepe, zekerheid opgeven om verveling te vermijden

Na een aantal zijstappen in hetzelfde bedrijf naar commercial control en productmanagement hield ik het nog iets langer vol, maar het was tijd voor een echt nieuwe omgeving. Tijd om het bedrijf waarvoor ik al 9 jaar werkte te verlaten en de contractuele zekerheid op te geven.

Nog geen dag later kwam ik een business controller-positie tegen bij een distributeur/ retailer. De strekking was het opzetten van een nog niet bestaande business controlfunctie. Deze uitdaging nam ik aan. Toch kwam er een kort moment van twijfel; ‘heb ik wel echt genoeg bagage om dit waar te kunnen maken?’, ‘was ik vooral goed in wat ik deed binnen de muren van mijn vorige werkgever en zou ik nu wellicht tekortkomen?’ Ik had immers maar voor één werkgever gewerkt, het was toch wel een spannende stap!

In de 12 maanden erna heb ik veel nieuwe dingen geleerd. Generiek over het businessmodel van een distributeur/ retailer, het typische reilen en zeilen binnen een kleiner bedrijf, maar ook hoe commerciële overeenkomsten met leveranciers werken, commissies naar retailers effectief ingezet kunnen worden en hoe je sales medewerkers afremt indien nodig.

Het grootste compliment dat ik kreeg, was de vraag of ik de (nu permanente) rol van business controller blijvend wilde invullen. Hiervoor heb ik bedankt, daar ik graag meer steile leercurves wilde ervaren. Die van de laatste 12 maanden was me goed bevallen. Tijd voor weer een nieuwe uitdaging en omgeving, ‘zou consultancy niet wat voor mij zijn?’

“In 5 jaar tijd heb ik veel verschillende bedrijven gezien, veel verschillende dingen gedaan en veel over mezelf geleerd.”

Als business controller blijvende behoefte aan groei en leercurve

Het moment dus om de dialoog met Finext aan te gaan, het consultancybedrijf waar ik inmiddels 5 jaar werk. Zij boden mij kansen voor structureel steile leercurves, door bij verschillende opdrachtgevers uitdagende finance projecten op te pakken. De strekking was dat ik zo hard kon groeien als ik wilde. Sindsdien ben ik al 5 jaar aan het sprinten en groeien. Wat een rit, maar wat heeft het me veel gebracht!

In 5 jaar tijd heb ik veel verschillende bedrijven gezien (KPN, Telfort, USG, Canon, T-Mobile en Bartimeus), heel uiteenlopende rollen bekleed (coördinator financial control, commercial controller, senior business controller, financial change consultant), veel impact kunnen maken, mooie relaties toegevoegd aan mijn netwerk en vooral meer over mezelf geleerd.

Persoonlijke en professionele verkenning als financial

De mate waarin je kunt groeien in een rol of project is mede afhankelijk van de functionele inhoud van een rol, de context (businessmodel) en de bedrijfscultuur. Maar de meeste bepalende factor is de mate waarin je uit je comfortzone durft te gaan. Durf je een rol aan te nemen die je nog niet helemaal meester bent? Schrik je van een project met een hele strakke deadline? Deins je terug als een potentiele opdracht zich afspeelt in een organisatie met veel interne politiek? Breng jij je opdracht nog steeds tot een goed einde, ondanks het feit dat je flink tegengewerkt bent?

Deze beproevingen heb ik de afgelopen jaren in diverse variaties doorstaan, elke keer weer in een andere verhouding. En deze beproevingen hebben me meer gebracht dan enkel bredere financiële kennis. Belangrijker nog, ik heb ontdekt waar ik veel energie van krijg en wat mijn voornaamste krachten zijn.

Welke nieuwe inzichten ik heb opgedaan? Dat mijn grootste kracht met name ligt in mijn de verbindende rol over de silo’s heen; groepen/ afdelingen naar elkaar toe bewegen, zodat ze weer als geheel functioneren. Of het nu gaat om het verbinden van ICT-ers en Financials om rapportages te kunnen automatiseren of om het overtuigen van een directie en deze meenemen naar een nieuwe besturingsfilosofie, de rode draad is een silo-overstijgende aanpak. Zo zijn er legio voorbeelden.

Van uitvoerende business controller naar change consultant

Door mijn allround ervaring heb ik een ketenbrede blik op zaken, hierdoor kan ik beter beoordelen op welke manier het geheel der onderdelen één zijn of juist nog niet. En is de focus van mijn werkzaamheden verschoven van volledig uitvoerende kracht naar change consultant.

Door de variatie van opdrachten en uitdagingen heb ik veel verbredende bagage verzameld. Dit heeft me in staat gesteld om mezelf verder te ontwikkelen naar een allround probleemoplosser rondom de finance functie. Een ontwikkelpad dat ik van tevoren niet voor ogen had. Daarnaast heeft het me heel flexibel gemaakt, ik kan me veel beter aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Daar waar ik vroeger altijd even moest wennen aan een nieuwe omgeving of groep mensen, voel ik me nu overal op mijn gemak en mezelf. Doordat ik veel in overkoepelende en verbindende rollen heb gefunctioneerd, ben ik ook een stuk socialer geworden. Daar waar ik voorheen als specialist vaak standalone optrad, ben ik nu juist degene die mensen bij elkaar brengt en een gezamenlijke visie bewerkstelligt.

Trots kijk ik terug op de afgelopen jaren en met een grijns kijk ik naar de toekomst, wat zal de komende 5 jaar wel niet brengen? 😉

Business controller, ga voor een steile leercurve!

Ben je tevreden in je huidige rol? Fijn! Maar aarzel jij ook of jij je capaciteiten nu wel volledig aanspreekt? En besef je steeds vaker dat je rol als business controller wel erg veel op routine begint te lijken? Dan daag ik je graag uit: wanneer spring jij in het diepe en gun je jezelf een geweldige leercurve? Kom eens (virtueel) koffie met me drinken om je volgende stap te onderzoeken. We hebben altijd plek voor meer financials die ambitieus zijn