Betekent de komst van BPC 11 het einde van BPC 10.1? - Finext

Betekent de komst van BPC 11 het einde van BPC 10.1?

Ik hoor je denken: Alweer een nieuwe versie van SAP BPC? Inderdaad, er is recent naast de bekende versies als BPC 10.1, BPC Embedded en BPC Optimized een nieuwe versie van SAP BPC op de markt gekomen onder het volgnummer 11.

Betekent de komst van deze versie het einde van BPC 10.1 of is het toch iets anders? We zetten het even voor je op op een rijtje.

Door Gert-Jan van den Berg, juni 2018

Wat is er anders aan BPC 11?

Technisch

Technisch gezien is het een compleet nieuwe versie. De andere Netweaver-versies draaien op BW op een willekeurige database. Deze database kan HANA zijn (we spreken dan van SAP BPC Netweaver on HANA) maar dit hoeft niet. BPC 11 draait daarentegen alleen op BW/4HANA. Alle code is herschreven naar de nieuwe functionaliteiten van BW/4HANA. BPC 11 is daarmee technisch gezien een compleet nieuwe versie en technische opvolger van BPC 10.1.

Wat zijn nu de technische veranderingen en verbeteringen van BPC 11 op BW/4HANA?

  • Calculaties vinden plaats in HANA.
  • Doordat bijna alles in HANA plaatsvindt, is de performance beter.
  • De data is sneller en gemakkelijker beschikbaar voor snellere rapportages.
  • Het is zeer geschikt voor het verwerken van grote hoeveelheden data.
  • Alleen de latere versies van de Excel add-in worden ondersteund. (AFO 2.4 SP03 en hoger)

Analysis for Office is de add-in die gebruikt wordt om op meerdere databronnen in te kunnen prikken. Hierin is de EPM add-in nu geïntegreerd.

Functioneel

Als we BPC 11 functioneel vergelijken met 10.1, zijn de verschillen een stuk kleiner. In de nieuwe versie herkennen we de bekende Classic en Embedded modellen uit BPC 10.1 voor Netweaver. De web-interface ziet er wel anders uit, maar alles is herkenbaar als opties en functionaliteiten zoals in BPC 10.1.

Er zijn een tweetal uitbreidingen qua functionaliteiten in de nieuwe versie van BPC tegenover eerdere versies van BPC 10.1 on HANA:

  • Je kunt op geconverteerde en geconsolideerde data controls (validaties) draaien.
  • Je kunt meerdere journaal templates maken en daarmee de mogelijkheid hebben om op meerdere  manieren en doorsnijdingen journaalposten te maken.

Daarnaast heeft BPC 11 een gloednieuwe web-interface gekregen. Voorgaande web-interfaces waren niet in lijn met de andere producten van SAP. In BPC 11 is de web-interface dan ook volledig herbouwd naar het Fiori-platform. Zie hieronder een screenshot van de nieuwe ‘look and feel’ van BPC 11. De opties en functionaliteiten zijn vergelijkbaar met BPC 10.1, maar zitten net op een andere plek. In deze nieuwe web-interface zijn eindgebruikers meer in staat om hun eigen webpagina’s te personaliseren. Hierdoor kunnen gebruikers sneller navigeren en directer de status van hun gewenste data bekijken.

Naast de nieuwe BPC 11 web-interface is dankzij BW/4HANA de integratie met SAP Analytics Cloud (SAC) verder geïntegreerd en verbeterd. Door de standaardconnectoren die in SAC beschikbaar zijn, kan de eindgebruiker kiezen om SAC of de BPC addin als front-end te gebruiken om over data te rapporteren. Klik hier voor meer informatie over SAC en bekijk ons webinar om te zien hoe SAC onder andere jouw planningsproces kan ondersteunen.

Wanneer kies je voor SAP BPC 11?

BPC 11 op BW/4HANA is de ideale oplossing als jouw organisatie BPC als ‘standalone’ wilt draaien. Dus geen volledig SAP Landschap wilt hebben. Door het gebruik van BW/4HANA kun je wel profiteren van alle features, maar heb je geen volledig SAP-landschap nodig. BW/4HANA heeft naast het feit dat het een uitstekende standalone oplossing is, ook nog steeds de mogelijkheid om geconnecteerd te worden met een S/4HANA en andere bronsystemen om brongegevens in BPC 11 te laden.

Maar ik heb al SAP BPC…

Als je al een BPC 10.1 Classic model hebt op Netweaver is deze gemakkelijk te migreren of te verplaatsen richting BPC 11. Met gebruik van de standaard backup- and restore functionaliteit kan een BPC 10.1 Classic model snel gemigreerd worden naar BPC 11. Uiteraard moet je rekening houden met ‘custom’ ontwikkelingen, aangezien deze niet zomaar 1-op-1 over zijn te zetten. Dit zal per geval bekeken moeten worden.

Voor organisaties met een BPC MS omgeving kan er niet zomaar 1-op-1 gemigreerd worden. Hier zal sprake zijn van een herimplementatie van de applicatie in BPC 11. Maar een flink aantal componenten kan wel worden hergebruikt, zoals de opzet van dimensies en gedeeltes van calculaties, wat de implementatie in principe flink zal verkorten.

Licenties

Tussen BPC MS, 10.1 en 11 is er verschil in licenties en hierdoor zal de licentiestructuur opnieuw bekeken moeten worden. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuzes.

Conclusie

Op dit moment is er geen enkele sprake van dat BPC 10.1 on HANA gaat verdwijnen met de komst van BPC 11. Voor BPC op Microsoft geldt dat wel. Op dit moment is BPC MS in ‘maintenance only mode’ en er zullen geen nieuwe ontwikkelingen meer uitgerold worden voor deze versie. Geen paniek! Want er zal nog support worden geleverd wanneer er problemen zijn in de programmatuur tot eind 2022. Maar het einde komt langzaamaan in zicht.

BPC 11 is een zeer goed alternatief als opvolger van de MS variant. Het kan standalone worden ingezet zowel on-premise als in de cloud. Je moet bij een ‘migratie’ project wel rekening houden met andere licenties en een project om de BPC MS variant om te bouwen naar BPC 11.

Ben je benieuwd naar BPC 11? Bekijk onze website of klik hier om onze unboxing video van BPC 11 te zien waarin mijn collega Buddy Roeling je een impressie geeft van deze nieuwe versie.

Consolidatie & Corporate ReportingPlannen, Budgetteren & Forecasten SAP Cloud FinanceSAP BPC consolidatieSAP BPC planning