Oracle FCC - 6 handige nieuwe features (versie 19.05 en 19.06) - Finext

Oracle FCC – 6 handige nieuwe features (versie 19.05 en 19.06)

Oracle FCC is continu in ontwikkeling. Dat maakt de consolidatieoplossing in de cloud steeds een stapje gebruiksvriendelijker en effectiever. En natuurlijk testen we bij Finext elke nieuwe release uitgebreid. Wat betekenen de nieuwe features in Oracle FCC voor jouw organisatie? 6 handige nieuwe features in FCC 19.05 en 19.06 waar wij enthousiast over zijn.

Door Charlotte Saes, juni 2019

Het prettige van een cloudoplossing als Oracle FCC is dat je nieuwe releases niet opnieuw hoeft te implementeren; je loopt automatisch mee in de updates. Dat brengt ook een valkuil met zich mee; het kan zijn dat je als organisatie wél alle nieuwe mogelijkheden hebt, maar deze nog onvoldoende benut. Reden om de ontwikkelingen eens goed onder de loep te nemen: wat zijn de nieuwe features in Oracle FCC?

6 handige nieuwe features in Oracle FCC 19.05 en 19.06:

1. Equity pick-up (EPU)

Dit onderwerp is vooral relevant voor de Nederlandse markt, omdat deze manier van dochtermaatschappijen waarderen een typisch Nederlands vereiste is. Equity pick-up (EPU) zat tot nu toe niet standaard in de applicatie, waardoor het handmatig via een workaround gescript moest worden. Vanaf juni is EPU pre-scripted opgenomen in FCC, wat veel scheelt qua inrichten. Resultaten en vermogen van de dochter gaan nu automatisch op de juiste manier naar de holding toe.

2. On-demand rules

Deze nieuwe feature in de 19.05 release heeft een positief effect op de performance. Met de mogelijkheid om on-demand rules in te stellen kun je rekenregels buiten de consolidatie plaatsen. Hierdoor zien gebruikers snel berekeningen in het input form zelf, zonder dat er een complete consolidatie nodig is. Naast een betere totale performance – doordat er minder consolidaties gedraaid worden – kun je eenvoudig snelle calculaties achter een input form triggeren. Eindgebruikers krijgen zo sneller feedback van de invulschermen bij het inlezen van data of manuele aanpassingen.

3. Approval process

Vanaf mei biedt Oracle FCC een automatische workflow rondom het approval proces. Daarmee komt het dichter bij de functionaliteiten van de autorisatie-workflow in Oracle Hyperion Financial Management (HFM). FCC gebruikt hier alleen wel een andere naam voor: ‘approval process’. Deze workflow wordt in HFM ‘process control’ genoemd.

Met het approval process kunnen gebruikers, net als in HFM, hun data promoten naar een volgend review level. De volgende persoon in het promotional path kan de data accorderen en eventueel weer promoveren naar het volgende niveau, of declinen en weer terugzenden naar de eerste persoon. Tot aan de 19.05 release bood FCC alleen de optie om entiteiten te locken of open te zetten, nu kun je de hele workflow inrichten.

4. Smart View enhancements

Er zijn een aantal Smart View enhancements die de interface met Excel nog makkelijker maken. Sinds de update van mei kun je zelf vanaf scratch meerdere grids aanmaken. Dit was al mogelijk voor één grid per tab, maar nu kun je een aantal ad-hoc grids per tab creëren. Per grid heb je een point of view op basis van een unieke combinatie van dimensies met een eigen dataset, waardoor je nu twee datasets in één sheet kwijt kunt. Dat maakt het een stuk overzichtelijker.

Daarnaast kun je ook visueel meer doen in je ad-hoc grids. Met de enhanced free form kun je nu bijvoorbeeld kolommen bij elkaar zetten en witregels toevoegen. Deze aanpassingen verbeteren de leesbaarheid van je grids.

5. Data export naar file

In de 19.06 release zit een mooie nieuwe feature rondom het maken van data extracten, waarmee de Oracle-ontwikkelaars de datastromen vanuit FCC vereenvoudigen. Met Data Management konden gebruikers al handig data importeren naar FCC. Nu kun je ook eenvoudig exporteren. Met de optie ‘data export naar file’ haal je de data vanuit FCC naar een flat file. Deze flat file kun je vervolgens zelf bewerken, of weer uploaden naar andere systemen.

6. Nieuwe look & feel

New look and feel Oracle FCC 19.06 en 19.06

De verwachting is dat er na de zomer een nieuwe user interface komt. We hebben de sneak previews al gezien, en die zien er veelbelovend uit! Denk bijvoorbeeld aan aanpassingen waardoor gebruikers minder hoeven te scrollen in de forms, en aan ontwikkelingen waarbij de view automatisch aanpast aan het breedbeeld van je scherm.

Ook kun je straks vloeiender switchen tussen de verschillende views binnen FCC. Om dit te bereiken voegen de ontwikkelaars aan de front-end meer navigatiemogelijkheden voor de gebruikers toe. Denk bijvoorbeeld aan verschillende buttons op het startscherm, van waaruit je direct naar invulformulieren voor het profit & loss statement of de balance sheet gaat.

Waarom wij enthousiast zijn over de nieuwe features van Oracle FCC 19.05 en 19.06

Deze 6 nieuwe features maken FCC nog prettiger om mee te werken. Wat wij vanuit ons vakgebied heel fijn vinden, is dat er gewerkt wordt aan meerdere ‘lagen’ van de applicatie. Zowel functioneel-inhoudelijke verbeteringen, datastromen naar Excel en andere systemen en de gebruiksvriendelijkheid hebben aandacht gekregen. Dat gaat in de praktijk vast veel vrolijke gezichten opleveren.

Ontdek nog meer over Oracle FCC op de Oracle Close Up

Op 14 november 2019 zal de Oracle Close Up plaatsvinden. Meld je hier alvast aan.

Consolidatie & Corporate Reporting Oracle EPMOracle Financial Consolidation and Close Cloud - FCC