• Process Mining: Data als nieuwe motor voor procesverbetering

Wat is het echte knelpunt in je proces?

Stel je eens voor: Eergisteren vertelde je bedrijfsanalist dat er twee mensen binnen je team zijn die het ERP-systeem erg goed gebruiken. Hij wist alleen niet waarom. Gisteren kwam er uit een benchmark dat je Order-to-Cash processen niet efficiënt zijn ingericht. Dit kost je bedrijf tonnen per jaar. Maar wat is het echte knelpunt in dit order-to-cash-proces? Hoe kom je erachter?

Door Job Achterkamp, juli 2017

Process mining geeft inzicht

Voor dit soort vraagstukken hebben we een nieuwe oplossing: process mining. Process mining geeft snelle inzichten die leiden tot directe verbeteringen. Door het zichtbaar maken van processen kom je erachter hoe je organisatie echt werkt.

Event logs: de brandstof voor process mining

Als input gebruikt process mining zogenaamde event logs. Event logs zijn opnames van gebeurtenissen in een softwaresysteem. Event logs zijn bijvoorbeeld: audit trails, transacties of database gegevens. Zelfs online communicatie kan voor process mining worden gebruikt. Uit deze event logs wordt vervolgens een gedetailleerde weergave van het proces gecreëerd. Met deze weergave kun je in één oogopslag zien waar het proces goed loopt en waar niet. Deze weergave kan gemaakt worden door de software. Je kunt process mining ook gebruiken om de uitkomsten te vergelijken met het gewenste proces.

Een erkende en beproefde methode

Al in 2011 kwam Gartner met een rapport waar het de potentie van process mining onderschreef. Een voorbeeld hiervan is het in kaart brengen van workarounds. Ondanks alle investeringen in procesautomatisering is het nog steeds mogelijk om buiten de gebaande paden te werken. Dit is inefficiënt en brengt compliance risico’s met zich mee. Door processen verder te optimaliseren met process mining kun je meer halen uit investeringen in proces automatisering. Daarnaast kan process mining ook sociale en organisatorische verhoudingen laten zien. Met behulp van de event logs kunnen ook communicatiepatronen in kaart worden gebracht. Zo kun je zien welke teams goed communiceren en hierdoor beter presteren.

Kortom

Kortom, met process mining kun je veel zaken aanpakken. Wil je weten wat, hoe het werkt en wat het voor je kan doen? Tijdens het process mining webinar op 29 augustus laten wij je dit allemaal zien. Meld je aan via deze link.

Keten- & Procesoptimalisatie